Произвођачи немају коме да продају јунеће месо

0

Крава (Фото: Пиксибај)

Удружење „Агропрофит”, у чијем саставу је групација товљача квалитетних раса јунади, истакло је да одгајивачи због овакве ситуације на тржишту не знају како да покрију остварене трошкове.

Потрошња ове врсте меса у Србији и иначе је мала. За прераду и потрошњу у домаћинствима током године довољно је највише 86.000 различитих категорија говеда, а понуда је већа од 250.000 грла. Наша домаћинства током године по члану потроше највише четири килограма говеђег меса.

У саопштењу које је достављено нашој редакцији истиче се да, према овим подацима, „самодовољност у овој производњи представља озбиљан проблем за сточарство и очигледно је потребно што пре пронаћи извозне путеве, јер ће без тога већина фармера одустати од овог посла”.




Министарство пољопривреде, подсећају, успело је да у три наврата, уз помоћ државних робних резерви, спроведе размену јунади за меркантилни кукуруз. Према том моделу, фармери су успели да за килограм живе јунади добију 2,10 до 2,35 евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како објашњавају, после недавне размене, према списковима пријављених фармера, кланицама је испоручено око 3.000 јунади, а остало је још око 6.000 без изгледа да ускоро буду испоручени. Уз то, додају, већ су пристигла и нова утовљена јунад и тренутно се за тржиште нуди више од 12.000 квалитетних грла. Произвођачи кажу да овако велику понуду на тржишту кланичари и накупци користе тако што умањују за цене. Најквалитетнију робу плаћају 1,85–1,90 евра по килограму (сименталац), а црно-белу расу 1,6 евра, што су, истичу, најниже цене за последњих пет година.

На многим тржиштима тренутно постоје вишкови. Велике количине јунади за извоз нуде Хрватска, Босна и Херцеговина, као и Пољска, док Мађарска извози и даље лакшу јунад (до 400 кг) у Турску и Израел. Извоз у Кину и Турску из Србије је потпуно стао, а симболичне испоруке јунади из наше земље иду у Италију и Уједињене Арапске Емирате. Купци из Кине не купују више јунетину у Европи, наводно због короне, и прешли су на тржиште у Бразил, иако је и тамо присутна епидемија.

Прочитајте још:  Произвођачи свиња трпе губитке: Из Европе се увози неквалитетно месо по багателној цени. Србија је некада имала 1,1 милион крмача, а данас само 160.000

Познаваоци наводе да је у овом аранжману вероватно реч о набавци јефтиније робе. Све указује да је до потпуног гашења тржишта јунади дошло због пандемије, драстичног пада у туристичкој индустрији, затварања хотела…




– Међутим, све се ове околности дешавају у тренутку када Министарство пољопривреде, следећи своја обећања, подстиче набавку квалитетних приплодних грла. У току је реализација уредбе по којој газдинства могу да користе пет милиона динара за њихову набавку – наводи се у саопштењу удружења и додаје да тај програм прати компанија „Хунланд” из Мађарске, која испоручује говеда уз одложену уплату. До сада је овај највећи трговац говедима у Европи са нашим сточарима закључио уговор за продају више од хиљаду јунади најквалитетнијих раса.

Према проценама кланичара и трговаца у ЕУ, криза у овом сектору потрајаће сигурно до краја септембра, када се очекује да ће откупна цена достићи два до 2,20 евра живе ваге. Истовремено се очекује и значајан скок цена јунећег меса у Бразилу и Аргентини. Поједине земље су ових дана обуставиле продају товног подмлатка управо због ових очекивања.

Очекивања домаћих произвођача почела су да се гасе са заустављањем извоза у Турску, где је 2018. године продато 3.609 тона јунећег меса за 19,2 милиона евра. Према званичним турским подацима, просечна увозна цена била је 3.959 евра по тони, док је јунетина из Србије купована по одличној просечној цени од 5,3 евра (34,2 одсто изнад просечне цене). Почетком 2019. долази до обустављања извоза у Турску, а због нагомиланих проблема управо је ово удружење тражило да држава омогући размену јунади за кукуруз преко Дирекције за робне резерве.

Прочитајте још:  Сточари позајмљују новац, а држава дугује сточарима

Помоћ говедарима
Александар Вучић, председник Србије, рекао је да је за нашу земљу важно што је стање у пољопривреди добро, да пољопривреда учествује у БДП-у 9,8 одсто, а да ове године очекујемо и 10 одсто. – Ово је изванредна година за ратарске културе – пшеницу, кукуруз, соју, сунцокрет. Очекујемо највеће приносе и најбоље резултате у последњих неколико деценија. Имаћемо пшенице, кукуруза и много тога за извоз – навео је он. Напомиње да је било проблема са ценом вишње, која је прешла у другу класу, али да ће замолити Владу Србије да помогну вишњарима.

– Пољопривреда је на изванредном нивоу. Мораћемо да помажемо говедарима, који су погођени дампинг ценама које је Турска предузела – нагласио је он.



Ивана Албуновић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *