У Смедереву не може да се дише, власт Кинезима толерише тровање народа!

1

(Фото: Твитер)

Црни прах прекрио је прексиноћ насеља и куће људи који живе у близини смедеревске железаре. Мештани села Радинац, око шест километара удаљеног од Смедерева, верују да прашина долази из димњака железаре, јер ово није први пут да је примећују и удишу. Међутим, до сада су виђали углавном црвене честице. Одакле потиче црна, масна прашина и колико су по људско здравље опасне честице, које може да садржи, из кинеске компаније ХБИС група, која је купила та постројења, за сада не саопштавају. Еколошки активисти случај су пријавили инспекцији.

Очекивали су кишни, а мештанима Радинца код Смедерева допловио је облак пепела и прашине верују из оближњег димњака железаре.

“Осетио се сумпор, видела се прашина, голим оком је могло да се види, то је трајало највероватније до јутра”, казала је Зорица Ђорђевић, мештанка Радинца.




“Преко ноћи не смеш прозор да отвориш, додаје Славиша Симић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

До Улице 16. октобра, у којој и Зорица и Славиша живе, долази се пратећи тамне трагове. Наслаге тамне и масне прашине има и по стварима у кућама. Зорицу највише брине то што не успева да очисти простор у којем борави њена ћерка.

“То мора више пута да се опере, да се брише, не дај Боже да будемо напољу да њој испадне играчка, то не може да се обрише”, каже Ђорђевић.

“Ја живим од те фабрике и желим ако може нешто да се уради поводом те прашине”, наглашава Симић.

Славиша у железари ради скоро 30 година и исто толико гута прашину из ње. Међутим, сада намерава први пут да им се и обрати и добије макар објашњење о пореклу тамне прашине.

Прочитајте још:  ВУЧИЋЕВА СРБИЈА Илегални мигрант пребио радника обезбеђења у центру Београда




“Ја волим да ми кажу због чега, како”

Н1: И како ће да вас заштите?

“И то и највише ме забрињава због моје породице, није због мене”, додаје Симић.

Шта излази из димњака Железаре и оставља таман траг на кућама и плућима мештана Радинца, из ХБИС групе за Н1 не одговарају. Непознаница је и у којој фази је прошле године најављено инвестирање у заштиту зивотне средине и енергетске ефикасности.

Покрет Тврђава, који се бави еколошким проблемима и овај је пријавио надлежној републичкој инспекцији, као и Министарству заштите животне средине.

У то шта мештани Радинца удишу уверио се и сам републички инспектор, а његов извештај се чека. До тада, мештани размишљају о приватним тужбама против железаре, односно кинеског инвеститора ХБИС група.




“Ја ово називам ‘екотероризмом’ и ништа се не разликује ситуација, него да је неко узео бомбу и ушао у аутобус и убио 50 људи. Дакле, људи од овог умиру”, тврди Никола Kрстић.

Сваки пут када се ово деси, Министарство има могућност да забрани рад железаре, наглашава Kрстић.

“Ја мислим да је овде време да се укључи и тужилаштво. Зна се ко може да реши ово. Може да га реши држава која више неће да ћути на директно крење закона кинеског инвеститора. И ту је тачка, ту више нема наставка реченице. Значи, постоји закон који они крше и постоји држава која то толерише и ту је крај приче”, изјавио је Kрстић.



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “У Смедереву не може да се дише, власт Кинезима толерише тровање народа!

  1. Васељенска:
    ”КИНЕСКА АМБАСАДА:
    Завршавамо вакцину, помоћи ћемо и Србији!”
    Вакцина је ”универзална”: штити и од овог црног праха!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *