ЧУВАЈТЕ ДЕЦУ! ТРГОВЦИ ЉУДИМА ВРЕБАЈУ ПО СРБИЈИ: Продају девојчице од 12 година, а неке жртве налазе на интернету!

0

(фото: Shutterstock)

Само током ове године 21 особа нашла се у канџама трговине људима, а међу њима и шест малолетника, подаци су МУП-а. Међу жртвама трговине људима 12 особа је женског пола а у највећем броју реч је о жртвама сексуалне експлоатације.

СОС линија организације АСТРА, посвећене искорењивању свих облика експлоатације и трговине људима, од почетка године забележила повећање броја позива Тиму за подршку жртвама од преко 70 одсто.

“Оно што је такође постало евидентно током ковида, а везано је за трговину људима код нас, али и у свету, јесте да је тај вид организованог криминала услед општег тренда изолације људи постао још мање видљив. Трговци људима проналазе нове начине експлоатације и врбовања жртава, а део “посла“ почиње да се одвија онлајн. Осим тога, трговина људима у циљу радне експлоатације, на пример, преноси се у приватне просторе”, тврде у овој организацији.




У првих 6 месеци 2020. АСТРА је, кажу, идентификовала 24 жртве трговине људима: 20 мушкараца (радна експлоатација) и три жене (две сексуална експлоатација, једна принудни брак) и једна девојчица (принуда на вршење кривичних дела).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Позиви упућени СОС телефону нису се односили само на нове случајеве, већ су нам се јављали и стари корисници; неки због губитка посла, неки због страха да ће га изгубити, а неки услед продубљене економске кризе и недостатка основних средстава за живот. Поред тога, повећан је и број позива који су се односили на породично насиље. У неким случајевима то су биле нама већ познате клијенткиње које нажалост живе у ситуацији насиља, а јављале су нам се и друге жене, које нису жртве трговине људима, али којима је потребна помоћ јер трпе насиље од стране својих укућана и партнера. Њих смо упућивали надлежним институцијама и Аутономном женском центру”, објашњавају из ове организације.

Прочитајте још:  Око 40 одсто породица у Србији има двоје деце




Оно што ипак највише забрињава јесте да је старосна граница тргованих девојчица све нижа.

“Старосна граница тргованих девојчица све нижа и да тренутно износи 12-13 година. Такође, порекло жртава се у последњиХ петнаестак година променило, и док су то раније биле махом стране држављанке пореклом из Румуније, Бугарске, Русије, Молдавије итд., данас око 70 одсто тргованих жена и девојчица на простору наше земље чине држављанке Србије”, кажу у АСТРИ.

У АСТРИ кажу да трговци људима могу бити чак и из наше околине, а да то није приметно. Додају да су им модерне технологије олакшале “посао”.

“Имајући у виду процват социјалних мрежа, врбовање жртава непосредним онлајн контактом или путем лажних пословних понуда додатно је олакшано и скрајнуто од очију јавности”, упозоравају из АСТРЕ.



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *