Производ домаћег знања: За српске војнике најбоља опрема

(Фото: Ministarstvo odbrane)

Осим опремања најсавременијим наоружањем, у Војсци Србије велика пажња посвећује се опремању војника најбољом и најквалитетнијом заштитном опремом.

Припадници Војске Србије опремљени су најсавременијом заштитном опремом произведеном од домаће памети, домаћег знања и израђеном у складу са највишим светским критеријумима, саопштило је Министарство одбране.

Савремени комплет заштитне балистичке опреме Т-19П намењен је припадницима пешадијских јединица Војске Србије за балистичку заштиту, као и за лакше ношење и борбену употребу делова наоружања, војне опреме и борбених ресурса.

Произвођач комплета заштитне балистичке опреме Т-19П, који развија Војнотехнички институт, је предузеће „Јумко“ из Врања.
Kомплет се састоји од 39 елемената и садржи заштитни балистички прслук с балистичким плочама, комплет шлем са пикатини шинама, носачем ОЕС и балистичким визиром, тактичке рукавице и тактичке наочаре. Такође, комплет обухвата и суд за воду с торбицом, штитнике за лактове и колена, систем за ношење личног наоружања и тактичке мајице.

Делови комплета заштитне балистичке опреме су и разне врсте текстилних футрола, пластичне модуларне футроле за пиштољ и торба за ношење комплета опреме.

У односу на досадашња решења, највећа предност комплета заштитне балистичке опреме Т-19П је у повећаном степену балистичке заштите плоча, затим у уградњи носача ОЕС, постављеним пикатини шинама и додатом балистичком визиру на шлему који се по потреби скида, као и у увођењу пластичних футрола за полуаутоматски пиштољ и платформи за њихово постављање и ношење – на опасачу, на грудима и на нози.
Посебно се води рачуна о тежини опреме тако да је маса комплета за највећу величину до 16 кг, маса балистичке плоче мања је од 2,7 кг, а маса комплета шлема са балистичким визиром износи мање од 2,8 кг. Поред тога, примењеним конструкционим решењима, обезбеђена је функционалност, ергономија и комфор приликом употребе делова комплета и припадајућих ресурса.

Kомплетом ове заштитне балистичке опреме интегрисана је сва опрема у један јединствени комплет који задужује сваки припадник пешадијских јединица.

Министарство одбране и Војска Србије настављају да брину о потребама својих припадника и да их опремају најбољом и најквалитетнијом заштитном опремом, како би им омогућили несметану и успешну реализацију задатака који се пред њих поставе, саопштило је Министарство одбране.Б92

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.