Производ домаћег знања: За српске војнике најбоља опрема

1
(Фото: Ministarstvo odbrane)

Осим опремања најсавременијим наоружањем, у Војсци Србије велика пажња посвећује се опремању војника најбољом и најквалитетнијом заштитном опремом.

Припадници Војске Србије опремљени су најсавременијом заштитном опремом произведеном од домаће памети, домаћег знања и израђеном у складу са највишим светским критеријумима, саопштило је Министарство одбране.

Савремени комплет заштитне балистичке опреме Т-19П намењен је припадницима пешадијских јединица Војске Србије за балистичку заштиту, као и за лакше ношење и борбену употребу делова наоружања, војне опреме и борбених ресурса.

Произвођач комплета заштитне балистичке опреме Т-19П, који развија Војнотехнички институт, је предузеће „Јумко“ из Врања.
Kомплет се састоји од 39 елемената и садржи заштитни балистички прслук с балистичким плочама, комплет шлем са пикатини шинама, носачем ОЕС и балистичким визиром, тактичке рукавице и тактичке наочаре. Такође, комплет обухвата и суд за воду с торбицом, штитнике за лактове и колена, систем за ношење личног наоружања и тактичке мајице.

Делови комплета заштитне балистичке опреме су и разне врсте текстилних футрола, пластичне модуларне футроле за пиштољ и торба за ношење комплета опреме.

У односу на досадашња решења, највећа предност комплета заштитне балистичке опреме Т-19П је у повећаном степену балистичке заштите плоча, затим у уградњи носача ОЕС, постављеним пикатини шинама и додатом балистичком визиру на шлему који се по потреби скида, као и у увођењу пластичних футрола за полуаутоматски пиштољ и платформи за њихово постављање и ношење – на опасачу, на грудима и на нози.
Посебно се води рачуна о тежини опреме тако да је маса комплета за највећу величину до 16 кг, маса балистичке плоче мања је од 2,7 кг, а маса комплета шлема са балистичким визиром износи мање од 2,8 кг. Поред тога, примењеним конструкционим решењима, обезбеђена је функционалност, ергономија и комфор приликом употребе делова комплета и припадајућих ресурса.

Kомплетом ове заштитне балистичке опреме интегрисана је сва опрема у један јединствени комплет који задужује сваки припадник пешадијских јединица.

Министарство одбране и Војска Србије настављају да брину о потребама својих припадника и да их опремају најбољом и најквалитетнијом заштитном опремом, како би им омогућили несметану и успешну реализацију задатака који се пред њих поставе, саопштило је Министарство одбране.Б92

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.