Први дан школе: Деца између себе мењала употребљене маске

0

(Фото: Profimedia)

Први дан школе под новим условима донео је различита искуства деци, али и њиховим родитељима. Свакако један од главних утисака је да су деца у појединим разредима ношење маски схватила као врсту игре, па чак међусобно размењују употребљене маске.

Поштовање епидемиолошких правила зависи од школе до школе, ако не и од разреда до разреда, тако показују искуства многих корисника друштвених мрежа. Тако један од њих преноси да две основне школе, обе на Новом Београду имају тотално различита искуства, па се у једној маске носе све време, а у другом само док се дође до клупе.

Слична ситуација је и у Новом Саду, где, како показују запажања твитераша, ношење маске зависи делом и од старости ђака, па тако што су старији све се мање придржавају обавезе ношења маски.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Идеја да у појединим разредима деца мењају маске најпре је изгледала као шала појединаца на друштвеним мрежама.

Међутим, неки школарци су дошли без маске кући јер су их заиста заменили са другарима. То потврђује једна корисница твитера која препричава да је њена сестрична дошла кући без маске јер је своју употребљену дала другу који је замолио.




Изгледа да и поједини родитељи показују већу неодговорност него деца, јер је било случајева да су послали у школу дете за које су сумњали да позитивно на коронавирус.

Иначе, да подсетимо, Унија синдиката просветних радника затражила је претходних дана одлагање почетка нове школске године за најмање две недеље, јер је немогуће обезбедити безбедно и ефикасно праћене наставе од првог септембра.

Прочитајте још:  Шпијунске игре између Кине и САД око коронавируса

Kао разлоге су навели да локалне самоуправе немају новца да набаве маске и дезинфекциона средства, па је потребно време да се школе самоорганизују, као и да систем није нашао начин да заштити наставнике из здравствено ризичних група и да су нејасне процедуре након могућег заражавања деце и наставника.




Сличан захтев су упутила и из Форума београдских гимназија где такође сматрају да, кад су у питању гимназије, почетак школске године треба одложити бар за две недеље.

Kао главни разлог наводе здравствену безбедност.

“Морамо јасно да знамо шта радити ако се неко зарази. Такође треба дефинисати шта ако дете не жели да стави маску, какве су могућности”, поручују из Форума београдских гимназија.



Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *