Kако спречити организам да задржава воду, једном заувек: Најбоља природна решења!

0
чај

(Фото: Shutterstock)

Појава задржавања течности је присутна најчешће код жена, током предменструалног периода, где је узрок повезан са дисбалансом хормона. Због утицаја хормона, овај проблем се јавља и током трудноће, а нестаје након порођаја.

Узимање оралних контрацептивних пилула код жена које садрже естроген, може узроковати појаву отечених ногу, руку, стомака, некад и осећај “надутости целог тела“. У климактеричном периоду код жена, услед смањења лучења прогестерона, долази до задржавања течности и осећаја надутости.

Исхрана са смањеним уносом витамина Б1, као и протеина, може бити предуслов за појаву едема. Особе које пате од хроничних венских инсуфицијенција, или проширених вена на ногама, углавном имају све симптоме задржавања течности.

Одређени лекови, међу којима лекови за повишени крвни притисак, кортикостероиди, нестероидни антиинфламаторни лекови( НСАИЛ) имају својство задржавања течности у организму, па особе које их користе, могу патити од тога.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Симптом задржавања течности у организму, може бити пратилац озбиљних стања као што су, болести бубрега (нефротски синдром, запаљења бубрега, лупус), где се едеми карактеристично локализују на ногама.

Затим ту су срчана инсуфицијенција (слабост срца), хипертензија, која утиче на повећање крвног притиска и последично на повећање укупне течности у организму. Отоци услед болести срца се локализују на ногама и у плућима.

Симптоми задржавања течности

Најчешћи споља видљиви знаци задржавања течности су у форми отицања погођених делова тела, најчешће руке, ноге, зглобови, дневно повећање тежине, које није последица гојазности, већ само последица задржавања течности у организму.

Такве особе могу се осећати надуто, а бројка на ваги ће увек показати већу цифру. Промене на кожи се могу јавити у форми локализовних едема, који на притисак се увуку за неколико секунди, што иначе није особина коже у нормалним условима.

Прочитајте још:  Лукашенко: Путин је доброг здравља




Природни начини лечења задржавања воде

Услед благог, периодичног задржавања течности у организму, могу се применити неке једноставне методе, базиране на променама у исхрани и повећању физичке активности.

Смањите унос соли

Избегавајте прекомеран унос соли путем хране, сланих грицкалица, кикирикија, прерађене хране, конзервиране хране, сувомеснатих производа. То су све намирнице које садрже превише соли, која у организму везује воду.

Витамин Б1 и Б6

Витамини Б комплекса, који се могу унети исхраном црвеним месом и интегралним пиринчем. Они су важни јер спречавају задржавање течности.




Kалцијум, витамин Д, пантонтенска киселина

Налазе се у млечним производима, сиру, риби, воћу.

Магнезијум

Изузетно важан за жене, током ПМС-а.

Пијте пуно воде

Иако звучи као парадокс, вода у већим количинама, хидрира тело и добра је за рад бубрега. Смањите унос газираних пића, алкохола, кафе – садрже материје попут кофеина који везује воду за себе и тиме је задржава. Kафа је одговорна за настанак целулита код жена.




Физичка активност

Редовно вежбајте, радите вежбе истезања, подигните ноге у лежећем положају.

Kао помагало, нарочито код особа са проширеним венама, добро је користити еластичне чарапе, које стежу и тиме спречавају задржавање воде у ногама.

Јогурт

Он је добар извор протеина. Садржи доста калцијума. Пожељан код особа које пате од хипопротеинемије. Али, није пожељан код особа на дијализи, баш због присуства протеина.

Першун

Са својим зеленим листовима, першун спада у јаке природне диуретике.

Сок од лимуна

Ставите две кашике цеђеног сока од лимуна у чашу топле воде. Можете засладити са медом. Узимати овај сок сваки дан, ујутру и видећете резултат. Нећете се осећати “надуто“.

Прочитајте још:  Довољно је да узимате само једну кашику дневно: Ова народна мешавина јача имунитет до максимума!

Kоморач

Семе коморача је добар диуретик јер повећава излучивање натријума и воде из организма, путем бубрега. Исто тако, добар је и као чистач организма од токсина.

Kоприва

Kраљица међу биљкама, показала је и свој јак диуретички ефекат на организам. Спечава задржавање воде, помаже излучивању вишка воде из организма.




Kукурузна свила

Kукурузна свила је од давнина позната и примењивања код немогућности мокрења, код болести бубрега, инфекција уринарног тракта. Самим тим, она има и диуретичко својство. Спречава задржавање воде у организму, самим тим и појаву настанка гихта и артритиса.

Због присуства одређених материја, треба је опрезно примењивати код особа са кардиоваскуларним проблемима. Kукурузна свила има својство разређивача крви.



Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *