Нови напредни закон за скидање коже са леђа: Плаћаћемо порез на шупе, кокошињце, бунаре…

2

(Фото : Пиксибај)

Од Нове године плаћаћемо порез на подруме, шупе, бунаре, котларнице, базене, свињце, кокошињце, штале, сенике, амбаре, чардаке, голубарнике, пушнице, сушаре, рибњаке, па чак и на надстрешнице које покривају површину већу од десет квадрата. Цену за утврђивање износа пореза диктираће цене по којима су продаване гараже у конкретној општини. Ово је предвиђено новим изменама Закона о порезима на имовину, чији нацрт је управо објавило Министарство финансија.

Да корона може да нам “дође главе” не само дословце већ и новчано, показује нови државни план о повећању намета на имовину. Државну касу од јануара идуће године пуниће порези на имовину које ће плаћати грађани и фирме и то на објекте који до сада нису ни били опорезовани.




Готово невидљива измена постојећег закона, где се уместо “гараже и гаражна места”, међу непокретностима које се опорезују уводи група “гараже и помоћни објекти” (члан 6а новог закона), омогућила је да под лупу порезника дођу практично сви објекти које грађани имају у својим двориштима, без обзира да ли је реч о подруму или шупи у којој држе огрев, или штали у којој гаје животиње, или амбар у коме је смештена храна за њих.

Шта се све опорезује

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министарство финансија препознаје три групе помоћних објеката који се опорезују.

У првој групи су две врсте објеката – они који нису зграде: бунари, базени, резервоари, цистерне… и они који спадају у помоћне зграде изграђене на истом земљишту где и стамбени или пословни објекат. То су котларнице, подруми, шупе за смештај огрева и слично.

Прочитајте још:  Зашто држава "притиска" фриленсере и шта они планирају даље?

Друга група помоћних објеката обухвата економске објекте у складу са законом којим се уређује планирање и изградња.

Трећа група су надстрешнице основе преко десет квадрата које су самостални објекти.




Kада је реч о овој другој групи – економски објекти, регулисани Законом о планирању и изградњи, списак је још шири.

“Економски објекти јесу објекти за гајење животиња (стаје за гајење коња, штале за гајење говеда, објекти за гајење живине, коза, оваца и свиња, као и објекти за гајење голубова, кунића, украсне живине и птица); пратећи објекти за гајење домаћих животиња (испусти за стоку, бетонске писте за одлагање чврстог стајњака, објекти за складиштење осоке); објекти за складиштење сточне хране (сеници, магацини за складиштење концентроване сточне хране, бетониране сило јаме и сило тренчеви), објекти за складиштење пољопривредних производа (амбари, кошеви), рибњаци, кречане, ћумуране и други слични објекти на пољопривредном газдинству (објекти за машине и возила, пушнице, сушионице и сл.)”, наводи се Закону о планирању и изградњи.

Нацрт измена Закона о порезима на имовину од данас је у својеврсној јавној расправи, која траје до – 4. новембра.

“Сугестије и примедбе могу да се доставе Сектору за фискални систем путем електронске поште на адресу фискални.сектор@мфин.гов.рс најкасније до 4. новембра 2020. године, до 15:30 сати”, стоји на сајту Министарства финансија.

Цена за обрачун

Порез на имовину утврђиваћа се и плаћати у складу са новим законом почев за 2021. годину.

“Kод утврђивања пореза на имовину за 2021. годину за помоћне објекте примењиваће се просечне цене квадратног метра гаража и гаражних места у зонама које су утврђене на основу цена у промету тих непокретности у зонама или граничним зонама у складу са чланом 6. Закона о порезима на имовину, односно просечне цене гаража и гаражних места у најопремљенијој зони, ако су објављене до 30. новембра 2020. године”, наводи се у новом Закону о порезима на имовину.

Прочитајте још:  ПРОШЛО ВИШЕ ОД ТРИ МЕСЕЦА ОД НЕСТАНКА МАЛЕ ДАНКЕ ИЛИЋ: Борани и даље у шоку, развијају нове теорије завере, све о њој је и даље потпуна МИСТЕРИЈА!



Даниела Илић Kрасић, Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Нови напредни закон за скидање коже са леђа: Плаћаћемо порез на шупе, кокошињце, бунаре…

  1. Код Хитлера сељак је плаћао порез само на продату робу и необрађени комад земље. Није њега народ волео због Мајн Кампфа, него због здравих економских мера без којих никада не би успео да од Немачке поново направи светску силу. Упркос помоћи из Волстрита.

  2. JANJICARSKI KOPILANI-IZDRKORINE,KOZOJEBI,OVCI BRABONJCI,KAMENJARI,BROZOVI CRVENI KOLJACI I UBICE.VLADAJU SRBIJOM…..POTOMCI NEKRSTENI.AYEISTICKA PASJA.GOVNA.
    A SRBIN GEDZO SPAVA…..!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *