Америка на ногама: Протести у више градова, на улицама и Трампове и Бајденове присталице (Видео)

0

(Фото: Јутјуб)

У више америчких градова након председничких избора дошло је до протеста присталица и републиканаца и демократа, који захтевају да се гласање заустави, односно позивају званичнике да „преброје сваки глас“.

У Њујорку су хиљаде демонстраната продефиловале поред луксузних продавница на Петој авенији Менхетна, док председничка трка и даље траје, а гласачки листићи се броје у кључним државама, пише „Гардијан“.




Како преноси „Ју-ес-еј тудеј“, протести у Њујорку су претежно мирни али је повремено долазило до напетости и узаврелих емоција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Снаге реда пријавиле су „велику штету“ у Портланду, где је позвана национална града да интервенише, а хаос је завладао и у деловима Мичигена, кључне државе у изборној трци.

Слични протести одржани су у најмање шест градова, укључујући Лос Анђелес, Сијетл, Хјустон, Питсбург, Минеаполис и Сан Дијего.


Прочитајте још: 


Демонстранти су се окупили испред градске куће у Даласу у Тексасу.

У Чикагу су демонстранти захтевајући потпуно пребројавање продефиловали центром града и улицом која гледа на Трамп кулу.




Многе од ових догађаја организовале су локалне групе повезане са коалицијом локалних организација и синдиката „Заштитите резултате“.

Демонстрације су уследиле када је Доналд Трамп запретио да ће се „тужбама докопати председничког места“, покренувши јуче захтеве за заустављање пребројавања гласова у три колебљиве државе, пише „Гардијан“.

Прочитајте још:  Захарова: Обим страног присуства у Украјини све већи, у Донбасу 4.000 америчких инструктора

Није јасно да ли ће се изборни резултат променити.

И у Мичигену су продемократски демонстранти марширали захтевајући да званичници доврше пребројавање гласова, док су Трампове присталице у Детроиту окупљене испред ТЦФ центра и унутар предворја, са полицајцима постројеним да их спрече да уђу у простор за бројање скандирале „Зауставите пребројавање!“ и „Зауставите гласање!“

У Фениксу у Аризони, про-Трампови демонстранти, од којих су неки били наоружани, окупили су се испред главног града државе захтевајући супротно, будући да је са бројањем гласова, Џо Бајден је смањио вођство у држави. Бајден је у Аризони имао предност од око 79.000 бирача, а остало је 515.000 непребројаних гласова.




Претходно је републикански изборни штаб поднео тужбу у покушају да заустави пребројавање захтевајући од државног секретара Демократске државе Мичиген да дозволи више посматрача.

Полиција је ухапсила десетине демонстраната у Минеаполису који су захтевали акцију по низу питања.


Прочитајте још: 


Демонстрације су наводно планиране пре избора у уторак.

Било је хапшења и у Лос Анђелесу и у Портланду у држави Орегон.

Генерални државни тужилац у Мичигену, Дана Несел, Демократа, инсистирала је на томе да су обе странке и јавност добили приступ пребројавању података „користећи чврст систем провера и равнотеже како би се осигурало да се сви листићи броје поштено и тачно“.




https://twitter.com/after_theaction/status/1324183666742992896?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1324183666742992896%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Frs.sputniknews.com%2Fsvet%2F202011051123779331-protesti-sirom-amerike–nacionalna-garda-na-ulicama-portlanda-video%2F

Продужено пребројавање овогодишњег „мора“ гласова који су пристигли поштом подигло је страх од масовних грађанских немира, али до сада се тај сценарио није остварио.

Прочитајте још:  Бајден: Трамп је потпуна будала

У уторак увече, раштркани протести избили су након завршетка гласања, протежући се од Вашингтона до Сијетла, али није било значајнијег насиља, преноси Танјуг.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *