Док у ЕПС-у не штеде и запошљавају и непотребне: Влада Србије спрема помоћ од 4,8 милијарде за ЕПС

0

(Фото: Flickr / Ilya)

Влада Србије је у предлогу ребаланса буџета за 2020. годину предвидела субвенције “јавним предузећима у сектору електричне енергије” у износу од 4,8 милијарди динара, што представља преседан у досадашњем планирању јавних финансија. Према мишљењу консултанта Богдана Петровића, ове субвенције могу само да буду усмерена на Електропривреду Србије (ЕПС), а потенцијални разлог су губици који се остварују приликом откупа струје из обновљивих извора енергије по субвенционисаним ценама.

Он додаје и да се субвенције за Јавно предузеће за подземну експлоатацију угља “Ресавица” додељују из програма “Управљање минералним ресурсима”, што додатно сужава предузећа која би могла да буду примаоци те помоћи.

“Тога никад није било до сада, а то може да буде само ЕПС, обзиром да друго (јавно предузеће у енергетском сектору), Електромреже Србије, немају проблема”, каже Петровић.




Подсећамо, Електропривреда Србије је вероватно најзначајнија компанија у домаћој привреди, а прошле године је на нивоу групе забележила губитак од 3,9 милијарди динара или око 33 милиона евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јуче усвојен Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету Србије за 2020. годину предвиђа приходе од 1.291,4 милијарди динара и расходе у висини од 1.774,4 милијарди динара, чиме би дефицит износио 483 милијарде динара.

Петровић оцењује и да би за оздрављење финансија ЕПС-а бити неопходно повећавање такозваних “фид-ин тарифа”, из којих се финансирају обновљиви извори енергије.


Прочитајте још: 

Прочитајте још:  До сунчеве енергије уз много папирологије

“Или ће се повећати накнада за обновљиве изворе енергије или ће губици морати да се реше субвенцијама. Накнада до сад није повећана, а константно се активирају нови ветропаркови, који су одобрени пре неколико година”, закључује Петровић.

Висина те тарифе је непромењена још од 2015. године, док је набавка електричне енергије од повлашћених произвођача у том периоду повећана осам пута.

Прошле године је за откуп струје од повлашћених произвођача “зелене” струје плаћено 13,3 милијарде динара, док ЕПС од крајњих корисника путем фид-ин тарифа наплаћује 9,33 паре по киловат-сату продате струје.

Петровић је на недавно одржаном панелу “Зашто су јавна предузећа у губитку” оценио да ће ЕПС само због недвољних прихода од фид-ин тарифа имати губитак од 120 до 150 милиона евра на годишњем нивоу.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *