Шприцаће ће нас на силу? Казне за оне који неће да се вакцинишу!

3

(Фото: Depositphotos)

У Србији би вакцинација против корона вируса могла да буде обавезна. О томе сведочи Предлог измена Закона о заштити становништва од заразних болести, који је у новим одредбама оставио простор да се одлука о обавезној вакцинацији донесе уколико за тим буде потребе. Та одлука, према новом законском решењу, спада у надлежност министра здравља, а доноси се посебном уредбом. Закон прописује и казне за оне који би, у таквом случају, одбили обавезну имунизацију.

Измене Закона о заштити становништва од заразних болести сутра ће бити пред посланицима у Скупштини Србије, а осим прописаних надлежности комуналних инспектора и милицајаца, као и јасних одредби о карантину и кућној изолацији, као најважнији део Заона издваја се – имунизација становништва.

О томе је за “Блиц” говорила и в.д. директора Института за јавно здравље Милан Јовановић “Батут” Верица Јовановић.

– У складу са чланом 33 Закона о заштити становништва од заразаних болести, ванредна имунизација, која може бити препоручена или обавезна, наређује се актом Министра здравља, у складу са препорукама Свестке здравствене организације, на предлог Института за јавно здравље Србије и уз сагласност Републичке стручне комисије за заразне болести – навела је у свом одговору докторка Јовановић.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Она додаје да имајући у виду претходно наведено, као и чињеницу да су вакцине против Ковид 19 још увек у фази клиничког испитивања, када вакцина буде регистрована за примену у популацији, наредбом Министра биће дефинисано да ли ће се ванредна имунизација против Ковид 19 спроводити као обавезна или препоручена.

Обавезна вакцинација управо се помиње у изменама Закона о којем ће се сутра расправљати у Скупштини, а у који је “Блиц” имао увид.

Прочитајте још:  Власник „Руског бара“ саслушаван због слова Z: Слава Русији и слава Путину!

“У случају појаве епидемије заразне болести које су утврђене законом или друге заразне болести, може се одредити и препоручена или обавезна ванредна имунизација против те заразне болести за сва лица, односно за одређене категорије лица, ако се утврди опасност од преношења те заразне болести, као и у случају уношења у земљу одређене заразне болести, у складу са плановима за одстрањивање и одржавање статуса искорењивања одређених заразних болести”, наводи се у закону.

У досадашњем календару имунинизације обавезна вакцинација била је предвиђена за лица у посебном ризику од болести: хепатитиса Б, грипа, менингококне болести, обољења изазваних стрептококом пнеумоније и хемофилусом инфлуенце Б, варичеле, инфекције изазване респираторним синцицијалним вирусом.


Прочитај још: 


У изменама Закона уз поменуте наводе се и “остале заразне болести”, а управо је међу остале заразне болести у новим изменама закона сврстан и Ковид 19 и то као заразна болест која се преноси ваздухом. Тиме је практично је посебан акт министра за обавезну имунизацију предвиђен и за овај вирус.

Казне за оне који неће да се вакцинишу

Закон такође прописује и казне за оне који одбијају обавезну имунизацију и о томе је докторка Јовановић говорила за “Блиц”.




– Према члану 85 Закона о заштити становништва од заразних болести предвиђена је новчана казна у износу од 50.000 до 150.000 динара за физичко лице ако одбије обавезну имунизацију лица одређеног узраста као и за физичко лице које не поступа по прописима, одлукама или наредбама које доносе надлежни органи у складу са овим законом, а којима се одређују мере за заштиту становништва од заразних болести, што би вероватно био случај када је у питању обавезна ванредна имунизација на основу наредбе Министра здравља – објашњава докоторка Јовановић.

Прочитајте још:  Еколог Шапић: Савски мост ће бити уклоњен због "чистијег ваздуха"

Шира овлашћења министра

Према измена нобог Закона министар здравља има шира овлашћења и могућност доношења одређених мера.


[table id=1 /]


Министар на основу предлога Комисије и Завода може наредити:

а) забрану окупљања на јавним местима

б) ограничење кретања становништва у подручју захваћеном ванредном ситуацијом;

в) забрану или ограничење путовања;

г) забрану или ограничење промета појединих врста робе и производа;

д) ванредну вакцинацију;

ђ) мере личне заштитете од инфекције.

Ради спречавања уношења заразних болести у земљу, сузбијања и спречавања њиховог преношења у друге земље, министар на предлог Комисије и Завода може наредити мере за заштиту становништва од заразних болести, и то:

1) забрану путовања у земљу у којој влада епидемија заразне болести;

2) забрану кретања становништва, односно ограничење кретања становништва у подручју захваћеном одређеном заразном болешћу, односно епидемијом те заразне болести;

3) забрану или ограничење промета појединих врста робе и производа;

4) обавезно учешће здравствених установа, других облика обављања здравствене делатности, других правних лица, предузетника и грађана у сузбијању заразне болести и коришћењу одређених објеката, опреме и превозних средстава ради сузбијања заразних болести;

5) Обавезан лекарски преглед, лабораторијско испитивање или подношење извештаја о лабораторијском испитивању приликом уласка у земљу из одређених земаља.



Извор: “Блиц”

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Шприцаће ће нас на силу? Казне за оне који неће да се вакцинишу!

  1. Ето зашто је натурен уцењени корумпирани министар “здравља” којег народ од милошта назва Др. Смрт да би по препоруци криминалне организације СЗО доносио законске уредбе о насилној “имунизацији” која је противна уставу и повељи УНа. Не зато јер нема бољег, не него нема горег и корумпиранијег и уцењенијег ( у богатом избору лопова међу лекарима )
    Сада се зове модерно “имунизација” а народ то памти као гурање под лед, у јаму, под каме, у гасне коморе, у пећ, у кључалу воду, пред стрељачки вод … Само је ово пакленији план јер је ужаснија смрт, умирати од болешћуга као што су разни видови канцера виђени и не виђени до сада изазвани коктелом отрова у вакцинама, загађењем из ваздуха, воде, хране, етра зрачењем …
    Чега се банда зликоваца над људима досетила, да преко корумпираних уцењених капоа окупационог светског логора уништи народ под називом “имунизација” као подизање имунитета против непостојеће опасности, можеш мислити грипа. Па у “акцију депопулизације” укључиће војску, полицију, инспекције …
    Ово је најгора окупациона власт ИКАДА у историји и најбезумнија, због % пљачке сопственог народа, којим се тали са окупатором уништи народ који га је подигао у скромности а који је преживео предходне “акције” насилника, уништитеља Срба и Србије који је сада наменио најпакленији план уништења икада. Жури им се, слабо народ умире од канцера ( 8 пута више него пре 2000 ) па то треба убрзати вакцинама против измишљеног грипа ( “имунизација” ), а пре него сконачимо у мукама од канцера даћемо им сав иметак за безуспешно лечење.
    Ако покрадени милиони државног зајмљеног новца нису усрећили до сада “народне” ђавоље посланике, е овај закон сигурно хоће.
    А и лекарска струка ћути, добили су 10000 да прихвате ћутећки уништење свог народа и својих породица.

  2. Rimski oblik kojeg nas sud tumaci kada je suprotnost ili isti zakon kao u ustavu. “прогањање било које групе или заједнице на политичкој, верској, расној, националној, етничкој, културној и полној основи, или PO DRUGIM OSNOVAMA(medicinskim, epidemioloskim, kulturnim, govornim, pogledom drugacijim i sl.) znaci mnozina.. isto kaze da se moze podneti tuzba i to kao kriminalni prekrsaj protiv covecnosti zakon, clan 371, znaci oni koji krse gore navedeno trebaju biti ne ssmo sankcionisani za nepostovanje cak i krivicno gonjeni po ZAKONU protim covecnosti.. jedino postoji ako je drzava umesana… znaci epidemiolog, naucnik, ekonomista moze davati preporuke.. etika medicinara je da je bolesnik osoba KOJA IMA VIDLJIVE ZNAKOVE BOLESTI I TRAZI POMOC, tada lekar, epidemiolog NE ODGOVARA ZA SMRT, ostalo mora.. ne moze se donositi zakon bez odgovornih.. pa ne moze da me oporezuje na auto ako auto nemam i jos da me juri da mu platim, da je normalno pripisalo bi se kontratuzbi IZNUDA NOVCA. Tako da zakon treba biti nesto drugo, organizacija rada, da mogu pristupiti sestre lekari u radni odnos, nove bolnice i sl.

  3. По народном обичају и праву, као и по традицији…
    Власт која чини силу над народом Србима, ХИТНО се смењује…
    Одговорност и казна!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *