Власт успела да угура своје тужиоце у Државно веће

3
Унутрашњост Уставног суда Руске Федерације

Избори за чланове Државног већа тужилаца, око којих се последњих недеља подигла велика прашина због константних притисака и лобирања представника извршне власти да се гласа за њој блиске кандидате, окончани су прошле недеље, а већ први резултати изборне воље јавних тужилаца и њихових заменика, показали су да је власт успела да оствари своју намеру.

 

Иако резултати избора у ДВТ и даље нису званично објављени, прелиминеарни разултати који су се провлачили у саопштењима појединих удружења, показују да је бивши државни секретар министарства правде Радомир Илић, који је недељама уназад обилазио јавне тужиоце и њихове заменике и лобирао за кога треба да се гласа, успешно обавио свој задатак. Наравно, уз несебичну помоћ и асистенцију републичке тужитељке Загорке Доловац.

Портал Нова.рс раније је извештавао о овом скандалозном и недопустивом чину власти, чији је једини циљ био да владајућа партија коначно добије контролу над овим самосталним правосудним органом, а чија је основна дужност обезбеђивање и гарантовање самосталности у раду јавних тужилаца и њихових поступајућих заменика. Дакле, свему ономе, што се годинама уназад с правом и разлогом замера читавој јавнотужилачкој професији.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Места за која је власт лобирала била су резервисана за листу основних јавних тужилаца и њихових заменика, а кандитати за које је било “пожељно” гласати су јавни тужилац београдског Трећег основног тужилаштва Борис Павловић, као и његов колега из Младеновца Иван Kонатар. Прелиминеарни резултати показали су да је на изборима прошао Павловић, али не и Kонатар, већ да је за то место у ДВТ изгласан заменик тужиоца из београдског Другог основног тужилаштва Предраг Миловановић.

Прочитајте још:  Док мигрантима деле држављанства и куће, Срби протерани из РСК и даље немају документа

Да ли лобирање није успело у потпуности или је извршна власт у последњој рунди преокренула циљано гласаче на другоог кандитата, засад је остало нејасно. Оно што међутим, јесте чињеница то је да ни Павловић ни Миловановић нису искомпромитовани у јавности, као и да у правосудним круговима важе за добре тужиоце. Док се Павловић на челу Трећег основног тужилаштва налази од његовог формирања 2014., од када је престао да заступа оптужнице пред судом, Миловановић је поступајући заменик који је јавности познат због случаја који тренутно води против бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића, због паљења куће новинара Милана Јовановића.


Прочитајте још. 


Миловановић се, подсетимо, недавно и сам нашао на мети бахатог грочанског функционера, који му је на једном претресу рекао “да можда више неће бити тужилац”, што је означено као директња претња.

Да ли ће обојица здушно бранити интересе своје професије на исти начин на који су у судницама заступали своје оптужнице, показаће се врло брзо, имајући у виду израђену потребу извршне власти да у потпуности завлада ДВТ.

Окончање избора био је повод причамо и са председницом Удружења јавних тужилаца Лидијом Kомлен Николић, која је прва изнела у јавност да су били изложени притисцима. Она међутим, није хтела да прецизира да ли су изгласани кандитати за које се лобирало, али је истакла шта се може догодити уколико ДВТ у наредном мандату не буде остваривало своју уставну улогу.

Прочитајте још:  „Београд на води“ служи као параван за прање новца зарађеног трговином оружјем и ко зна чимe још!?

[table id=1 /]


“У овом моменту, када је завршено гласање, више није битно ко је за кога лобирао, мада су одређени кандидати, у току кампање, поносно истицали чињеницу да су подржани од стране државе и Републичког јавног тужиоца. Битно је да су победили кандидати који су добили глас и поверење носилаца јавнотужилачке организације. Тужиоци су својим гласањем трасирали пут којим ће ићи целокупна јавнотужилачка организација наредних пет година и сви ћемо сносити благодети или последице исказане бирачке воље”, казала је за портал Нова.рс Лидија Kомлен Николић и додала:

“Нажалост, благодети или последице избора ће сносити и грађани уколико Државно веће, не оствари своју уставну улогу, а то је да буде гарант самосталности свих јавних тужилаца. Јавност већ сада има мишљење у погледу степена остварене самосталности тужилаштва. Плашим се да се мишљење јавности неће променити”.

Подсетимо, на основу прелиминеарних резултата, за чланове ДВТ изабрани су Бранко Стаменковић, заменик Републичког јавног тужиоца, на кандидационој листи за Републичко јавно тужилаштво, Милан Ткалац, јавни тужилац у Апелационом јавном тужилаштву у Новом Саду, на кандидационој листи за апелациона јавна тужилаштва, Тужилаштво за организовани криминал и Тужилаштво за ратне злочине, Тања Вукићевић, заменик јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Београду, на кандидационој листи за виша јавна тужилаштва, Борис Павловић, јавни тужилац у Трећем основном јавном тужилаштву у Београду и Предраг Миловановић, заменик јавног тужиоца у Другом основном јавном тужилаштву у Београду, на кандидационој листи за основна јавна тужилаштва и Бранислава Инић Јашаревић, заменик јавног тужиоца у Апелационом јавном тужилаштву у Новом Саду, на кандидационој листи за јавна тужилаштва са територије аутономне покрајине.

Прочитајте још:  Досије против вођа ОВК много већи од Милошевићевог и Караџићевог



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Власт успела да угура своје тужиоце у Државно веће

  1. Све док имамо овакав систем извршне власти ми као грађани ћемо бити у све горем положају. Ништа се битно немења који тужилац ће добити гласове својих колега. Јавност у раду и оцена јавности даклеГРАЂАНА СРБИЈЕ ЈЕ ТА КОЈА МОРА ДА ДОВЕДЕ СТРУКУ НА СВОЈЕ МЕСТО. Све ово је унутар картела па зато је и гласање само слово на папиру јер се ништа битно не мења. Сво они који су положили ЗАКОНОМ ОБАВЕЗУЈУЋУ ЗАКЛЕТВУ ДА МОРАЈУ ДА СПРОВОДЕ УСТАВ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ А ТО НЕРАДЕ СУ КРИМИНАЛЦИ. НА ПРСТИМА ЈЕДНЕ РУКЕ ЈЕ ПИТАЊЕ ДА ЛИ ИЗ ОВОГ КАРТЕЛА МОЖЕМО НЕКОГА НАЋИ ДА СЕ ТРУДИ ДА ПОШТУЈЕ УСТАВ. ТОГА НЕМА У СРБИЈИ. ЗАТО НАМ ЈЕ ОВА АНАРХИЈА ДОШЛА ГЛАВЕ АЛИ НЕЋЕ САМО НАМА ГРАЂАНИМА ВЕЋ И АУТОРИМА КОЈИ СУ ЈЕ СТВОРИЛИ ДА БИ БИЛИ НА ВЛАСТИ БЕЗ ОБРАЗА И ЧАСТИ.

  2. Ха, ха … ако се тужиоци и судије држе закона и личног осећања за првду и правчност, што је важно да тужиоци и многи чланови већа судија буду партијске подгузне зунзаре?
    Па зато оно мито, корупција, “легализација криминала, дивљаштва, отимачине, насиља свакојаког…” које цвета и плодове рађа од 45 па до данас.
    Тужиоци туже, а судије суде како им телефоном јави свевишњи, а за награду новац и паразитско намештење супружника на терет буџета, а који се пуни опет на терет преварених грађана. Како то у пракси шљака видимо по пресудама, када “тајкуни” и политичари газе људе, жене и децу, пљачкају… Ником ништа, предмет се бацају у дубоке бунаре без днаааа Србија опљачкана и презадужена а задужено и опљачкано изнешено у материну на којеква острва ..
    а нико крив за покрадене стотине милијарди $, нема ни тужбе, ни првостепене пресуде а камоли да је опљакано враћено опљачканом народу од 45 до данас, а тек политички мотивисана убиства …
    Србији нема друге него да увезе који воз, танкер судија ( ионако увозимо све и свашта ) па да суде багри од судија, политичара и адвоката ( који се обилато користе митом као алатом између судија и криминалаца )
    ПА ДА БУДЕ РОБИЈА ДО ТОКИЈА САМО СРБИЈУ СПАСАВА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *