Демонстранти о новој измени закона о заштити становништва: Тако је било и за време Хитлера и Рајха

1

(Фото ЕПА/FELIPE TRUEBA)

Немачки парламент је усвојио измене Закона о заштити од инфекција, које немачкој влади омогућавају да самостално уводи антиепидемијске рестрикције, без парламентарне процедуре. Од раног јутра, на улице Берлина су изашли демонстранти који овај потез сматрају кршењем људских права и пореде са Хитлеровим Законом о хитним овлашћењима из 1933.

За амандмане је гласало 415 посланика, 236 против, док је 8 посланика било уздржано. Измене ће ојачати владину моћ када је реч о мерама безбедности током пандемије – одржавање физичке дистанце, ношење маски, затварање продавница, ресторана и других места.

Почетком новембра, немачка влада увела је једномесечна ограничења усмерена на сузбијање ширења заразне болести. Барови, ресторани и места за забаву су затворени, док су радна места, школе и продавнице и даље отворени. То је изазвало талас огорчења јавности, која је прерасла у протесте широм Немачке.




Протести у главном граду Берлину трају од раног јутра, а полиција је рекла да на скупу учествује између 5.000 и 10.000 демонстраната. Демонстранти су позвали посланике да не гласају за амандмане који, како кажу, крше људска права.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Полиција је употребила сузавац и водене топове како би зауставила демонстранте који су покушали да приђу згради парламента.

Поређење Хитлера и Закон о хитним овлашћењима

Владин предлог изазвао је забринутост политичара и јавности. Људи су то упоређивали са Законом о хитним овлашћењима, амандманом на устав који је усвојен 1933. године и који је Адолфу Хитлеру и његовој Национал-социјалистичкој партији дао апсолутну власт над Немачком. У суштини, Хитлер је могао да доноси законе без пристанка парламента.

Прочитајте још:  Чији су “наши” интелектуалци - 4. део




„Законе Рајха такође може доносити влада Рајха… Закони које доноси влада Рајха могу одступати од устава …“, гласи Закон о хитним овлашћењима.

Закон о заштити од инфекција

Демонстранти су тврдили да ће измене и допуне закона проширити овлашћења Меркелове и њеног кабинета. Амандмани које је одобрио парламент преносе нека овлашћења са законодавне на извршну власт. Међутим, сви декрети о вирусу корона које је издала влада биће привремени и истичу након четири недеље.

Поређење са Законом о омогућавању изазвало је шок код неких чланова Социјалдемократске партије, јер су још 1933. чланови странке били једини законодавци који су гласали против Хитлеровог амандмана. Због тога су неки посланици били прогоњени и хапшени.

„Морају бити омогућене демонстрације и критике. Али толеранција не може ићи толико далеко да прихвати да се закон о заштити од инфекција поистовећује с почетком нацистичке диктатуре, са Законом о хитним овлашћењима из 1933. године“, рекао је Хелге Линд, члан Социјалдемократске партије.


[table id=1 /]




Sputnjik

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Демонстранти о новој измени закона о заштити становништва: Тако је било и за време Хитлера и Рајха

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *