ЧИШЋЕЊЕ У РУСИЈИ: После невладиних организација и појединци који примају новац из иностранства мораће да се региструју као СТРАНИ АГЕНТИ

1
(Фото: пиxабаy.цом)

Русија је већ више „невладиних организација“ финансираних са Запада, које се на њеној територији овако или онако баве политиком, приморала да се пререгиструју као „страни агенти“. Потом је неке прогласила и за непожељне.
То је био први корак или – прва фаза.

Сада је комисија горњег дома њеног парламента (Савета федерације) за заштиту државног суверенитета предложила да се и појединци који се баве политичким активностима, или прикупљањем информација у војно-техничкој сфери, а истовремено добијају страну финансијску потпору, прогласе за „стране агент“.

Председник те комисије, Андреј Kлимов, изјавио је да се у њој о таквим појединцима разговарало уз учешће представника надлежних министарстава и ресора и стручњака.
Према његовим речима, уследиће пакет закона у којима ће бити прецизирано да ће за стране агенте бити проглашавани и они који за такве активности примају новац из иностранства било директно било преко посредника.

Исти третман ће имати „и друга имовинска или организациона и методолошка помоћ из иностранства“.

Kлимов је најавио да ће Русија – због „појединаца страних агената“ – извршити и неопходне измене у свом административном, изборном, радном и кривичном законодавству.


Прочитајте још: 


Појавиће се формулације „лице које обавља функције страног агента“ и „лице повезано са особом која делује као страни агент “.

Русија ће – како је нагласио Kлимов – настојати да све ове измене унесе у своје законе пре наредних парламентарних избора.

Председник Русије Владимир Путин у децембру 2019. године потписао је закон о „страним агентима“ међу медијима који делују у Русији.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Вебтрибуне

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.