СЛАВИМО СВЕТОГ ГРИГОРИЈА ЧУДОТВОРЦА: Ако ово данас урадите, светац ће вам испунити жељу

0

Свети Григорије чудотворац (Foto: Printscreen/Youtube)

Онај ко у Григорија верује, према предању, биће вечно здрав и заштићен од злих људи.

Српска православна црква и верници данас обележавају дан посвећен Светом Григорију Чудотворцу.

Свети Григорије Чудотворац познат и као Григорије Неокесаријски живео је од 213. до 270. године. Био је православни светитељ, учитељ цркве и први епископ Неокесарије Понтијске (Мала Азија) као и оснивач цркве у Kападокији.

Рођен је у Неокесарији око 213. године у угледној паганској породици. Рођено име му је било Теодор, а након што се крстио узео је име Григорије. У родном граду изучавао је право и реторику. У Kесарији палестинској упознао се са Оригеном. Слушајући његова предавања у познатој Александријској школи, крстио се и остао је да га слуша још пет година (233-238).



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пре одласка из школе, одржао је свој чувени Похвални говор Оригену. Неколико година касније, Григорије је устоличен за епископа Неокесарије. У епископској служби истакао се као снажна личност, с великим способностима за организовање црквеног живота, био је и велики подвижник и чудотворац. Његово житије написао је Свети Григорије Ниски.

Познат је и по свом учењу о Светој Тројици које су касније користили су и Свети Оци Цркве: Василије Велики, Григорије Богослов и Григорије Ниски, њега је после проучио и потврдио и Први васељенски сабор (325).

Kада је почело прогонство хришћана под царем Децијем Трајаном (249-251), свети Григорије је одвео своје вернике у удаљену планину. Међутим, један незнабожац их је пријавио прогонитељима, и војници су опколили планину. Светитељ је предавши упуства свом ђакону, отишао на отворено место, подигао своје руке ка небу, и почео да се моли Богу.

Прочитајте још:  Јеромонах Венедикт (Мочалов): „Време је близу“ – пророчанство о Светој Софији и светском рату

Војници су претражили планину неколико пута, пролазећи поред Хришћана, не видевши их, тако да су коначно одустали у потрази и отишли. По повратку у град, рекли су да на планини нема никога и да само два дрвета стоје једно наспрам другог. Незнабожац који је издао место скривања Хришћана се прво изненадио, а онда поверовавши у Христа и сам се обратио у хришћанство.



По престанку прогонстава, Свети Григорије се вратио у Неокесарију. Успоставио је дане прослављања мученика који су пострадали за Христа. У то време се почело ширити лажно учење Павла Самосатског, патријарха Антиохије. Та јерес је погрешно учила о суштини Свете Тројице и суштини Бога Оца. Осуђена је на помесном сабору у Антиохији (265), где је учествовао и Свети Григорије. Умро је у дубокој старости, у време цара Аурелијана.

Народни обичаји и веровања

Светом Григорију приписују се многа чуда због којих га је народ и прозвао Чудотворац. Према веровањима, заповедао је злим дусима, горама и водама, лечио муке и болести, пред онима који су га гонили био је невидљив, а могао је да предвиди догађаје и чита људске мисли. Зато се и до данашњих дана задржао обичај по коме, свако ко се у цркви помоли Светом Григорију Чудотворцу и упали свећу има право да замисли једну жељу. Ако је молитва била искрена и дубока, овај светитељ ће је услишити и испунити жељу.

Верује се да онај ко је неверан, а на данашњи дан прочита свете списе Григорија, постаће верник. Онај ко у Григорија верује, према предању, биће вечно здрав и заштићен од злих људи.

Прочитајте још:  ШТАМПАЈУ СЕ БИЛИОНИ БЕЗ КАМАТЕ: Ипак, два догађаја могла би да зауставе раст цене злата!

[table id=1 /]



(Kурир.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *