Док су се Европа и Америка давили у корони Kина без короне освојила Европу

0

(Фото: EPA / Li Ke)

Kина је у првих 9 месеци била највећи трговински партнер ЕУ, престигавши САД, што је последица епидемије и наглог скока кинеске привредне активности.

У прва три тромесечја 2020. размена ЕУ и Kине достигла је тако 425,5 милијарда евра, а размјена ЕУ и САД износила је у истом раздобљу 412,5 милијарда евра, показују најновији подаци Еуростата. У истом раздобљу 2019. размена ЕУ с Kином била 413,4 милијарде, односно с САД 461 милијарду.



Овај резултат је последица раста увоза (+4,5 посто) а извоз (у Kину) је непромењен”, саопштио је Еуростат, додајући да је “у истом раздобљу трговина с САД-ом забележила знатан пад увоза (-11,4 посто) и извоза (-10,0 посто).

Укупни дефицит ЕУ-а у трговинском билансу с Kином попео се на 135,9 милијарди евра у првих девет месеци 2020., а у истом периоду 2019. био је 123,9 милијарде, пише Хина, преноси портал ЦДМ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пораст извоза из Kине у Европу

Премда је ЕУ још од 2004. главни трговински партнер Kине – тада је претекао Јапан – ово је први пут да важи и обрнуто, да је Kина скинула с трона САД у односу на Европу, истакао је француски статистички завод (ИНСЕЕ).


Прочитајте још: 


Упркос епидемији ковида-19 и веома снажној економској кризи у првом тромесечју, кинеска привреда је поново у успону, а потрошња је у октобру била чак и већа него у истом месецу прошле године, наводи ИНСЕЕ.

Прочитајте још:  И старији од 65 година моћи ће од данас у Србији да приме руску вакцину „Спутњик Ве“



Само у трећем тромесечју домаћа потражња је подстакла увоз европских производа у Kину, “највише у аутомобилском и у сектору луксузних производа, али и телекомуникација у очекивању америчких санкција Хуавеју”, додаје француски завод.

И извоз из Kине у Европу је порастао током лета и почетком јесени због велике потражње медицинске опреме и електричних производа.

Тако је Светска здравствена организација у октобру саопштила да је само Kина извезла готово 44 посто личне заштитне опреме којом се трговало у свету у првих шест месеци 2020.

[table id=1 /]


Прочитајте још: 




Вебтрибуне

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *