Уче децу како да приме вакцину без пристанка родитеља?!

2
(Фото: ЕПА)

Ево како гласи укратко то упутство у коме се сугерише да су родитељи често застарелог, „заосталог“ размишљања, па им могу угрозити здравље ако одбију да их вакцинишу јер не верују у медицину:

Направите стратегију

Погледајте своје могућности. Неке земље вам омогућавају вакцинисање без пристанка родитеља ако сте малолетни, а друге не.

Потенцијалне опције укључују:

-Вакцинишите се у тајности (ако то допуштају ваши локални закони). Рискирајте да породица не сазна.
-Покушајте да упорно тражите да вам породица допусти вакцинисање. Можда ћете успети да их уверите.
-Покушајтеда молите свог доктора, школског лекара, медицинску сестр, или другу одговорну одраслу особу да вам помогну да наговорите вашу породицу.

-Обратите се суду и Центру за социјални рад ако су вам родитељи стварно лоши.
-Причекајте док не напуните 18 година ако је потребно мало времена

Покушајте да разговарате с родитељима

Питајте родитеље за податке о томе које сте вакцине добили, а које нисте добили. То вам омогућује да сазнате против чега сте већ вакцинисани. Ако ваши родитељи заиста мрзе вакцине, могли бисте се претварати да желите знати постоји ли ризик од вакцинисања и да ли могу узроковати здравствене проблеме.
Размислите о томе да вам помогне одрасла особа, посебно ако сте млади. Самостално кретање медицинским поступцима и прописима може бити збуњујуће, а понекад и фрустрирајуће. Може вам помоћи одрасли савезник који има више искуства.

У наставку следи шокантан савет

Закажите датум за петак или дан пре одмора од школе, ако је могуће. Вакцине често укључују благе нуспојаве попут смањене енергије, благе температуре и болности или укочености на одређеном месту. Викенд је савршено време да се опоравите. Смислите шта (ако ћете ишта) рећи својој породици. Можете им рећи да излазите, а не навести где. Такође можете изрећи лаж, попут рецимо да идете код пријатеља ради учења или дружења. Смете лагати родитеље како бисте заштитили своје здравље и сигурност, а вакцинисање је један од тих случајева.

Ако планирате рећи да сте били с пријатељем, контактирајте тог пријатеља и његову породицу. Објасните да ћете се заправо вакцинисати и замолите их да вас покрију. Можете се чак одлучити и за причу (попут „гледали смо нову комедију“ или „учили смо за предстојећи тест из историје“).

Ако су ваши родитељи неповерљиви, посебно добро припремите своју главну причу. На пример снимити селфије са својим пријатељем неколико дана пре. На тај ћете начин имати „доказе“ да то радите и можете одговарати на питања ако вас родитељи буду испитивали.

Размислите о довођењу пријатеља на вакцинацију као моралну подршку, посебно ако се бојите игала. Не морате то радити сами ако сте нервозни или се бојите.
Разговарајте с доктором о свим проблемима.

Нажалост, ово још није све…
Одморите се након вакцинисања, посебно ако се не осећате добро. Можете осетити благе нуспојаве, попут температуре или болова у руци. Они се обично реше у року од неколико дана.

Пијте воду полако.

Не брините због благих нуспојава. То су само знакови да ваше тело марљиво ради и бори се против болести од које сте вакцинисани.

Проверите своје симтоме на веб страницама или се обратите свом доктору ако имате неочекиване или забрињавајуће нуспојаве.

Имајте на уму да родитељима не морате ни говорити о вакцинисању, поготово ако вас контролишу или су насилни. Своје здравствене изборе можете задржати за себе. Можете чувати тајну ако је то потребно зарад вашег здравља и добробити.

Ако сте девојчица, ево шта да кажете родитељима ако некако сазнају да сте се вакцинисали без њиховог знања:

-Желим једног дана бити мама. Болести које се могу спречити вакцинама могу убити дете у материци. То сам учинила како бих заштитила своју способност да у будућности имам децу.“

И на крају овог текста аутор даје УПОПЗОРЕЊЕ

-Клоните се теоретичара завере. Можда говоре нетачне и збуњујуће ствари!

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Извор: Логично, Експрес вести

2 Коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.