Уговор о куповини „Фајзер“ вакцина држава прогласила „строго поверљивим“

1

Kолико смо вакцина против вируса корона купили од компаније „Фајзер“ и по којој цени за сада ће остати скривено од јавности, јер је уговор између наше земље и те компаније означен као строго поверљив, наводи се у одговору које је Министарство здравља доставило Раскрикавању. Некадашњи Повереник за информације од јавног значаја, Родољуб Шабић рекао је за Раскрикавање да му није јасно зашто је уговор тајан и да је у интересу јавности да сазна информације о вакцини, као и колико новца из буџета је потрошено на њихову набавку.

Новинарка Раскрикавања је још 10. новембра упутила питања о куповини вакцина од компаније „Фајзер“, одмах након првих најава да ћемо набављати и њихове вакцине. Питања смо послали између осталих и на адресе Министарства здравља, Агенције за лекове и медицинска средства, Републичког фонда за здравствено осигурање.
Раскрикавање је овим институцијама затражило копију уговора који је потписан „Фајзером“ и „Бионтеком“, као и информације о цени, количини и датуму када ће вакцине бити испоручене, те о свим правима и обавезама Србије, које произилазе из уговора.

Дан након што је у Србију стигао први контигент од 4.800 „Фајзер“ вакцина, одговор је стигао из Министарства здравља које је позивајући се на Закон о тајности података одбило да Раскрикавању достави тражене информације.

„Овај уговор означен је као строго поверљив документ у складу са одредбама Закона о тајности података”, наводи се кратко у одговору, али без конкретних чланова тог Закона, на које се позивају.
У Закону о тајности података наводи се да се степен тајности „строго поверљиво одређује ради спречавања настанка тешке штете по интересе Републике Србије”.

Бивши Повереник за информације од јавног значаја, Родољуб Шабић каже за Раскрикавање да у складу са Законом о слободном приступу информацијама јавност има неспоран интерес да приступи подацима који су у поседу органа власти, а тичу се угрожавања и заштите здравља становништва.

„Чини се да је наша Влада мање – више све те информације означила као строго поверљиве, а то заправо значи да они мисле да ће, ако грађани Србије сазнају колико је средстава, за које колличине медицинске опреме и лекова потрошено, Србија претрпети штету и то не било какву штету, него тешку штету”.

„То је потпуно необјашњиво, у најмању руку, Влада би морала да објасни о каквим је то интересима реч и о каквој штети је реч”, наводи Шабић
Шабић подсећа да је означавање ових информација као „строго поверљивих” супротно и Закону о буџетском систему, који садржи принцип транспарентности. Изузетак може бити безбедност земље, одбрана земље или међународни односи.

„Не видим каква би штета по било која од ова три интереса могла бити проузрокована самом чињеницом да ће, што је најнормалнија ствар у свакој уређеној земљи, Влада положити рачун о релевантним чињеницама, посебно у оваквим ситуацијама”, објашњава Шабић.


Прочитајте још: 


Недавно је и компанија „Фајзер“ одбила да достави Данасу детаље тог уговора, наводећи да су његови детаљи поверљиви.

Подсетимо, у Србију је јуче стигло 4800 доза „Фајзерових“ вакцина, а Вучић је данас најавио да ће вакцинација почети сутра. Вакцину ће, како је најављено, прво примити корисници старачких домова.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Милица Љубичић
Извор: Раскрикавање

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.