Најкориснија БИЉКА коју треба да посадите – Расте као луда и обожава саксије!

0

ФОТО: Пиксабеј

Док већина трговина мешовитом робом продаје ђумбир убран из спарних делова света попут Кине, Индије и Непала – све већи број узгајивача специјалитета на целом североистоку (ја сам један од њих) беру ризоме у касну јесен.

во како можете узгајати сопствени ђумбир и изван тропских крајева.

Пронађи корен
Купите комад ђумбира величине палца са неколико квргавих чворова на врховима – ово су пупољци. Одлучите се за дебеле комаде, а не за оне који увену у својој кожи. Кожа на осетљивим пупољцима треба да буде тања и светлије боје.

Као и кромпир, конвенционални ђумбир се третира како би се спречило његово ницање у супермаркету. То значи да неће никнути ни у вашем дому. Одаберите органско. Уколико имате среће, и обичан ђумбир из радње ће вам проклијати, а то је било и моје искуство.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дајте му времена
Ово је најтежи део. Ђумбиру треба времена да почне. Да бисте то убрзали, користите посуду са провидним поклопцем. Пробушите дренажне рупе на дну. Ставите центиметар или два земље за сађење испод семена и поспите мало изнад. Вратите поклопац, али га не затварајте. Одржавајте тло на 70 степени и влажно на додир, заливајте само када се земља осуши.

Изданци ће се појавити за шест до осам недеља. Посадите у велику саксију. Ђумбиру је потребно много простора за раст. Одаберите лепу посуду са добрим отворима за дренажу и дубоком тацном. Пажљиво поставите претходно проклијали ризом на врх земље и закопајте све осим врха клица. Поставите га на топао, сунчан прозор или на сунчано, заштићено место на отвореном где се температуре крећу од 60 до 90 степени.

Прочитајте још:  Победите мигрену и кашаљ без лекова: Ђумбир, мајчина душица, куркума и мед помоћи ће вам у томе!

Као и ирски кромпир, ризоми ђумбира ће пробити тло и на сунцу позеленити. Комерцијални узгајивачи повећавају приносе редовним заливањем и орезивањем ризома једном месечно. Да бисте постигли исти резултат код куће, заливајте недељно органском биљном храном и једном месечно посипајте неколико центиметара богатог компоста, штитећи сам ризом од излагања сунцу.

Берба
Ишчупајте ризом када вам затреба ђумбир и одсеците комад, а затим остатак биљке вратите у саксију, поспите земљом.

[table id=1 /]



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *