Почели неуставни шиптарски избори на Косову и Метохији

3

На Косову и Метохији јутрос су у седам часова отворена бирачка места на ђиптарским неуставним локалним изборима, на којима грађани бирају градоначелнике и одборнике у 38 општина, од којих је 10 са српском већином, а Срби имају кандидате за председнике у 11 локалних самоуправа.

На изборима учествује и Српска листа, чије је руководство коначну одлуку о изласку на изборе донело јуче заједнички у консултацијама са председником Србије Александром Вучићем.

Председник Српске листе Горан Ракић је рекао да је разговор са председником Вучићем био тежак и да су изнети аргументи за и против изласка на изборе, али да је ипак одлучено да се учествује, у интересу српског народа и да се покаже да српска страна није та која крши Бриселски споразум, јавља Танјуг.



Ракић је позвао Србе на КиМ да у што већем броју изађу на данашње изборе, а неколико дана пред изборе директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упутио је позив расељеним Србима из јужне покрајине да изађу и гласају за Српску листу и тако дају свој допринос томе да се, како је рекао, сачува свих десет српских средина које су „залог за формирање Заједнице српских општина”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У 10 српских општина на КиМ укупно је 26 кандидата за председнике општина, од којих су 18 кандидати српских листа, а осам су представници албанских странака.

Српска листа има кандидате за градоначелнике у 11 општина – свих 10 са српском већином и у Обилићу, док четири кандидата имају грађанске иницијативе „Српска народна слога”, „Народно јединство”, „Народна слога” и иницијатива „Слобода” .

Прочитајте још:  Притисци и страх за безбеднoст сведока

Такође, четири кандидата наступају самостално на изборима.

Локално руководство бира се на четири године, а данашњи избори, према оценама аналитичара, биће први тест за Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија који је на парламентарним изборима у фебруару ове године убедљиво победио освојивши више од 50 одсто гласова.



Централна изборна комисија (ЦИК) верификовала је 89 политичких субјеката који ће учествовати на изборима, од којих су 32 политичке странке и коалиције, 33 грађанске иницијативе и 23 независна кандидата.

Према подацима ЦИК-а право гласа има 1.885.448 грађана, а биће отворено 883 бирачких центара са укупно 2.477 бирачких места.


Прочитајте још: 


На локалним изборима учествује укупно 5.364 кандидата, од чега је 166 кандидата за градоначелнике и 5.198 кандидата за одборнике скупштина општина, наводи Косово онлајн.

Локалне изборе на КиМ надгледаће 3.352 полицајаца и 80 тужилаца.

Чланови бирачких одбора и посматрачи избора трба да доставе доказ да су вакцинисани најмање једном дозом вакцине или да су негативни на вирус корона.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Почели неуставни шиптарски избори на Косову и Метохији

  1. Zaso neustavni……pa.govno siptarsko-kopilansko I katolik-krmak,posle potpisanje”BRISALSKE IZDAJE”za koju su”SIPCI PLATILI”,sve to leguralno sa strane,,,,,,,,IZAJNIKA SRBIJE KOJI CE DA SE NJISU NA TERAZIJAMA……OBESENI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *