Амбасадор Србије у Ватикану Сима Аврамовић: Вучић жели да папа посети Србију

3
(фото: Твитер)

Амбасадор Србије у Ватикану Сима Аврамовић изјавио је да „наша држава високо цени став Свете Столице да не признаје такозвану независност Косова и надамо се да ће на том ставу истрајати“.

„Неопходно је непрестано подсећати да је наш заједнички интерес очување хришанске баштине, хришћанских вредности, па и само опстајање хришћанства. У свакој прилици се мора говорити о томе колико је угрожено наше становништво и српско културно наследје на Косову и Метохији, које представља и део општехрићанске и европске традиције“, рекао је Аврамовић за данашну Политику.
Он је оценио да су „односи Србије и Свете Столице веома коректни и добри, али простра за њихово даље усавршавање има доста“.

Како је навео, „поред унапређења политичким контаката, велики простор је већ сада отворен за сарадњу у области културе, научноистраживачког рада и образовања“.

На питање колико је долазак папе у Србију државно, а колико црквено питање, будући да је римски папа и представник државе али и поглавар Римокатиличне цркве, Аврамовић је навео да је то „несумњиво деликатно питања и за државу и за цркву“.
„Наша држава се недвосмислено изјаснила кроз неколико пута понављању изјаву председника Вучића за такву посету жели да види“, рекао је Аврамовић.

Према његовим речима, „наша СПЦ има веома добре контакте са Римокаличком црквом, које је нарочито унапредио Његова светост партијарх Порфирије, још док се налазио на положају митрополита загребачко-љубљанског“, рекао је Аврамовић.

„Све то свакако може допринети његовим чешћим сусретима са ватиканским званичницима на високом нивоу, што већ само по по себи представља важан домет, независно од тога да ли ће до посете папе Србији у догледно време доћи или не“, рекао је Аврамовић.


Прочитајте још:


 

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Бета

3 Коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.