Професор: Вакцинисани људи имају „релевантну улогу“ у ширењу ковида

0

(Justin Sullivan/Getty Images)

Истраживачки рад објављен у Лансету чији је аутор немачки професор тврди да стигматизација невакцинисаних појединаца од стране власти „није оправдана“ јер потпуно вакцинисане особе играју „релевантну улогу“ у преношењу ковида, наводи Ипох Тајмс.

„У САД и Немачкој, високи званичници су користили термин ‘пандемија невакцинисаних’, сугеришући да људи који су вакцинисани нису релевантни у епидемиологији КОВИД-19“, написао је професор Гунтер Кампф са Института за хигијену и медицину животне средине на Универзитету у Грајфсвалду у Немачкој.

Користећи фразу, тврдио је Кампф, „могао је подстаћи једног научника да тврди да ’невакцинисани прете вакцинисаним за КОВИД-19… али ово гледиште је превише једноставно“.



Иако је закључио да појединци који су вакцинисани имају мањи ризик од тешке болести, они и даље чине релевантан део пандемије КОВИД-19.

Последњих месеци, највиши званичници широм света, укључујући и савезну владу, тврдили су да пандемију КОВИД-19 првенствено покрећу невакцинисани људи. Међутим, у неким земљама са високом стопом вакцинације, укључујући Ирску, последњих дана дошло је до значајног пораста броја случајева КОВИД-19.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитај још: 


У Сједињеним Државама, ову фразу су применили федерални званичници заједно са мандатом за вакцину. Председник Џо Бајден је 8. септембра изјавио да Сједињене Државе преживљавају „пандемију невакцинисаних“, док је најављивао свеобухватна правила о вакцинама за приватна предузећа са 100 или више радника, савезне извођаче и раднике, и већину здравственог особља.

Прочитајте још:  СКАНДАЛ у Јерусалиму; Макрон викао на изралеско обезбеђење: Нaпоље из француске цркве (Видео)



Али сада постоји „све већи број доказа да вакцинисани појединци и даље имају релевантну улогу у преношењу“ КОВИД-19, болести узроковане вирусом КПК (Кинеске комунистичке партије), написао је Кампф у свом раду од 2. новембра.

Студија у јулу је сугерисала да је у Масачусетсу у јулу пронађено око 469 нових случајева КОВИД-19, са 74 одсто случајева међу појединцима који су делимично или потпуно вакцинисани, што је Кампф цитирао као аргумент. Седамдесет девет посто њих је такође било са симптомима.

„У Немачкој, 55,4 одсто симптоматских случајева КОВИД-19 код пацијената старијих од 60 година било је код потпуно вакцинисаних особа, а овај проценат се повећава сваке недеље“, наставио је он, цитирајући другу студију.



Нови случајеви пријављени у епидемији у Минстеру десили су се код 22 одсто од 380 људи који су били потпуно вакцинисани или који су се опоравили од КОВИД-19 и који су боравили у ноћном клубу, приметио је он, позивајући се на немачку студију.

„И САД и Немачка су изазвале негативна искуства стигматизујући делове становништва због њихове боје коже или религије“, закључио је он, вероватно мислећи на холокауст и северноамеричку трговину робљем.

„Позивам високе званичнике и научнике да зауставе неприкладну стигматизацију невакцинисаних људи, међу којима су наши пацијенти, колеге и други суграђани, и да уложе додатне напоре у зближавање друштва“.

 

Васељенска

[table id=1 /]



 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *