ЧЕКА НАС ПРАВА НОЋНА МОРА: Нова генерација телефона имаће увек укључену селфи камеру и све ће пратити

2

(фото:Смартфон)

Преседан и забрињавајући развој догађаја у смартфон и ИТ свету уопште Always On камере стижу већ током 2022. године.

Најава првих Always On камера десиће се већ током 2021. године, када велики произвођачи открију своје прве Снапдрагон 8 Ген 1 моделе.

Није важно који ће то произвођачи бити, јер ће сви имати исту функцију, него како ће произвођачи телефона и посебно софтвера користити Always On камера опцију.



Већ смо одавно под присмотром и реалност је да нас микрофони наших телефона слушају – знате ону причу кад о нечему разговарате с пријатељима, па то убрзо видите свуда на Гоогле и Фацебоок огласима – а сада ће то чинити и камера.

Qualcomm o Always On камери каже: “Предња (селфи) камера безбедно ће тражити ваше лице, чак и када ви не тражите да се телефон откључа и не подижете га са стола” – једноставно и пластично објашњено, камера ће нон-стоп тражити ваше лице чак и кад вама то није потребно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Америчка компанија сматра да ће стално укључена селфи камера довести до нових начина употребе камере, које ће наћи произвођачи апликација. Ипак, бројни стручњаци за сајбер безбедност с правом, рекли бисмо, сматрају да ће ова опција изазвати праву ноћну мору, посебно у оквиру апликација за које већ знамо да су веома инвазивне по нашу приватност.

Qualcomm је само желео да нам омогући да телефон увек буде откључан на најбржи могући начин – без тапкања екрана, подизања уређаја или диктирања гласовне команде. Такође, телефон се коришћењем ове опције брже закључа, одмах кад изгуби лице корисника из видокруга камере, што јесте згодна опција, морамо да признамо. Још једна добра ствар је то што телефон тј. камера прати лице корисника док четује и употребљава апликације за размену порука и закључава или апликацију или цео уређај, ако примети да је пред камером неко други, а не корисник који је регистрован на уређају.

Прочитајте још:  Да ли у овом тренутку настају нови континенти? (Видео)

Ипак, сада имамо нову опасну ситуацију по нашу приватност – стално укључене микрофоне и стало укључену камеру. То је двоструко већи удар на наче личне податке и заиста нико не може да нас убеди да Гоогле, Фацебоок, Инстаграм, ЊхатсАпп или било која друга апликација неће користити предњу камеру за прибављане разних ствари у нашем окружењу – наравно, ако им дозволимо то опцијама (па чак и кад не дозволимо…).

У одбрану нове Snapdragon функције Qualcomm каже да ће у подешавањима Always On камере бити и могућност да се апликацијама забрани приступ камери на овај начин, али и да слике тј. видео камере никад неће напустити телефон и да ће се складиштити у безбедном фолдеру и енкриптовати.

Разлика између сигурносних система уграђених у бројне кућне камере, који већ имају препознавање лица и праћење или препознавање корисника, овакве телефонске камере су увек с нама, практично нас прате нон-стоп и самим тим имају прилику, не тврдимо да ће је искористити, али имају прилику за то, да прате сваки наш корак, а знамо да то апликације врло радо раде.

Листа сценарија ужасних ствари које камере на овај начин могу да ураде је прилично дугачка и надамо се да ће Qуалцомм и произвођачи хардвера тј. телефона и таблета заиста учинити све да подаци корисника никад не напусте телефон и да ће заштитити систем од приступања неовлашћених апликација или лица.

За сада знамо да ће ова опција бити изборна и да ће корисник моћи да је искључи, али се плашимо да ће, као и већина модерних опција, доћи са телефоном аутоматски активирана и да ће кроз подешавање новог уређаја који имају Qуалцомм Снапдрагон 8 Ген 1 чипсет саветовати кориснике да је користе.

Прочитајте још:  Хакери користе вирус: Процурели подаци СЗО, Гејтсове фондације, института у Вухану

Овде још једном долазимо до нашег сталног савета – користите технологију одговорно и не делите своје личне податке без преке потребе, па макар и због брзог откључавања телефона! Није вредно тога!

Погледајте видео на 02:59:18 да сазнате више детаља.

[table id=1 /]



Мондо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “ЧЕКА НАС ПРАВА НОЋНА МОРА: Нова генерација телефона имаће увек укључену селфи камеру и све ће пратити

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *