Захарова о инциденту изнад Црног мора: Америка и НАТО не могу некажњено да ризикују људске животе

0
марија захарова

Марија Захарова (Фото: Sputnik / Максим Блинов)

Цивилна авијација је била угрожена због недавних акција америчког ваздухопловства изнад Црног мора, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. Како каже, Америка и НАТО не могу да наставе да некажњено ризикују људске животе.

„Ако је сада у ваздушном простору изнад отворених вода Црног мора спречена катастрофа, то не значи да САД и НАТО могу да наставе да некажњено ризикују животе људи“, истакла је портпаролка руског МИП-а.

Она је подсетила да, према оцени руских стручњака, „повећан интензитет летова авиона НАТО-а у близини граница Русије, укључујући и изнад Црног мора, ствара ризик од опасних инцидената са цивилним авионима“.


„Руски контролори лета су предузетим мерама осигурали безбедно извођење летова у подручју изнад отворених вода Црног мора. С обзиром да наведени летови војних авиона без радио-везе повлаче ризике по безбедност цивилних летелица у региону Црног мора, руске ваздухопловне власти ће упутити протест преко дипломатских канала“, додала је Захарова.

Раније је изнад Црног мора дошло до приближавања војног авиона НАТО-а путничком авиону „Ербас А330“, који је летео из Тел Авива у Москву. „Росавијација“ је саопштила да је авион НАТО изводио лет уз интензивно смањивање висине због чега је пресекао маршруту намењену цивилним авионима. Инцидент се догодио 3. децембра. Како наводе у „Росавијацији“, амерички извиђачки авион није одговарао на позиве диспечера.

Амерички војни авиони редовно се појављују изнад Црног мора. У петак су руски авиони Су-27 и Су-30 подигнути у ваздух како би испратили извиђачке авионе РЦ-135 и ЦЛ-600 „Артемис” и спрече повреду државне границе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Зашто Немци желе да оду у Русију и тамо живе?

Руски министар одбране Сергеј Шојгу крајем новембра је указао на активирање земаља НАТО-а у близини руских граница. Он је нагласио да је Москва у таквим условима принуђена да одржава борбену готовост својих нуклеарних снага и развија потенцијал ненуклеарних снага за обуздавање.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *