Kада је право време да ваш малишан остане сам код куће?

Kада је право време да ваш малишан остане сам код куће?

Foto: fizkes / Shutterstock

Једна од најтежих одлука родитеља је када дете први пут оставити само код куће. Психолози сматрају да су дванаестогодишњаци спремни на то, али ипак свако дете је другачије.

Тренуци које родитељи дуго памте и који им говоре да се њихов малишан самостално развија и одраста су када он сам једе, сам веже пертле на патикама, сам се облачи, сам пише домаћи задатак.И док нас неке самосталне активности нашег детета радују, друге код нас могу да изазову нелагоду.

Једна од најчешћих дилема родитеља јесте када је њихово дете спремно да остане само код куће. На то питање није лако одговорити. Оно зависи од самог детета и његовог степена независности. Ипак, постоје и неки знакови који јасно указују да је право време да се и то догоди.Родитељи свакако дете не би смели да оставе само уколико је млађе од шест година. Психолози наводе да, према развојној психологији, дванаестогодишњаци већ имају развијен свој идентитет толико да почињу да се осећају као одрасле особе. Управо то је право време да дете први пут остане само код куће.

Ипак, и тада је потребан додатни опрез, јер колико год да је дете самостално, оно нема искуства, па се може осећати уплашено или несигурно. Пре него што дете први пут оставите само потребно је да га на то припремите. Родитељи треба да се потруде да простор учине сигурним, да склоне лекове, алкохол, упаљаче, опасне хемикалије и све друго што би могло да угрози њихову безбедност.

Припрема укључује и едукацију детета о томе шта треба да уради у некој од вандредних ситуација, у случају пожара, поплаве, затим како да док су сами подгреју ручак или закључају стан. Важно је да обавите разговор с дететом о томе како се оно осећа тим поводом, да ли је спремно, сигурно, да ли је потребно још нешто да се родитељи ураде како се оно осећало опуштено, 24сата.хр.Нека деца ће се осећати сигурније ако уз себе имају бројеве телефона блиских особа или најближих комшија, које могу да позову у случају да се нешто догоди. Такође, родитељи би те људе требали да припреме на то и да их замоле да се детету нађу у случају потребе,

Остављање детета самог код куће треба да се уведе постепено. Прво на пола сата, па на сат времена и тако продужавати време све док се дете не прилагоди. У том периоду и ви ћете имати прилику да проверите да ли је дете усвојило све садржаје о којима сте причали – да ли зна који број треба да позове у случају опасности, где сте му оставили храну, како да упали и намести микроталасну и томе слично.

Треба узети у обзир да псотоје велика одступања међу децом. Нека су независна и самостална, спремна и пре дванаесте године да остану сама код куће, док ће друга и са више година осећати страх и несигурност.

Важно је да детету приступите као индивидуалцу. Одлука о томе хоћете ли га оставити самог код куће треба да буде ствар процене сваког родитеља. Они најбоље знају да ли је њихово дете спремно или не. С припремама треба да почнете раније. Дете ће тако развијати самопоуздање и осећаће се поносно због својих успеха.

[table id=1 /]За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више са интернета