Ново упозорење НАТО-а: Спремите се за најгори могући сценарио

0
нато, секретара

EPA-EFE/TOMS KALNINS

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сматра да Алијанса у ситуацији са Украјином треба „да се нада најбољем, али да се припрема за најгоре“.

„Оно што сада видимо у вези Украјине је значајно, доследно и континуирано јачање руског војног присуства… Није јасно какви су циљеви тог гомилања (снага)… Наравно, ми се надамо најбољем, али морамо бити спремни за најгоре“, рекао је Столтенберг у Бриселу током прес-конференције са премијером Бугарске.

Истовремено је додао да НАТО „веома пажљиво прати шта ради Русија“.



„Повећали смо наше обавештајне способности за праћење тог јачања, размењујемо обавештајне податке и, наравно, настављамо да подржавамо Украјину. Такође треба да будемо сигурни да смо спремни да штитимо све своје савезнике“, истакао је генерални секретар.

Столтенберг је констатовао да Алијанса не види да постоји нека директна претња по било коју чланицу, али примећује пораст тензија, „што се пре свега тиче чланица НАТО-а у региону, између осталог и Бугарске“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе. У Русији су ове оптужбе у више наврата демантоване, истичући да се углавном користе као изговор за довођење више снага и технике НАТО-а на границе земље.

Прочитајте још:  НАТО ће одржати војне вежбе у Румунији

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *