Ватикан стао у заштиту папе Бенедикта након оптужби да је знао за сексуално злостављање у Цркви

0

(фото: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Ватикан је данас стао у одбрану пензионисаног папе Бенедикта 16 рекавши да не треба тражити „лаког жртвеног јарца и доносити пресуде по кратком поступку“.

То је прва званична реакција Ватикана на оптужбе на рачун Бенедикта да је као надбискуп Јозеф Рацингер у Минхену знао за четири случаја сексуалног злостављања унутар Римокатоличке цркве и није раговао.

Те оптужбе изнете су у извештају након независне истраге коју је за минхенску надбискупију спровела адвокатска канцеларија Вестфал шпилкер ваштл.

Шеф службе Ватикана за односе са јавношћу (Андреа Торнијели) је дао коментар на извештај у тексту објављеном на порталу Ватикан њуз (Ватицан Нењс).

У њему је Торнијели подсетио да је Бенедикт био први папа који се сусрео са жртвама злостављања, да је увео строге норме за кажњавање свештеника који су силовали децу и да је упутио цркву да иде „путем понизности тражећи опроштај за кривична дела својих свештеника“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Све ово се не може ни заборавити ни избрисати“, написао је он и додао да су жртве често третиране као непријатељи цркве, али да је управо Рацингер помогао да се такав став промени слушајући жртве и тражећи од њих опроштај.

Торнијели је напоменуо да извештај није судска казна и рекао да ће помоћи у борби против овог проблема само уколико се информације „не сведу на трагање за лаким жртвеним јарцима и доношењем пресуда по кратком поступку“.

Тренутни надбискуп у Минхену, кардинал Герхард Маркс, требало би сутра да одржи конференцију за новинаре на којој ће говорити о извештају и оптужбама на његов рачун.

Прочитајте још:  Како Дачић оправдава могући долазак папе у Србију: Треба нам због Косова!

Данас.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *