Фејсбук пратио људе и након што се одјаве: Казна 90 милиона

0
фејсбук

Фејсбук (Фото: Пиксибај)

Мета је пристала да исплати 90 милиона америчких долара за решавање тужбе у којој се тврди да је компанија пратила кориснике чак и кад се одјаве.

У тужби се наводи да је гигант прекршио смернице о приватности тако што је пратио посете својих корисника на спољним веб-страницама које су садржале Фејсбук дугме „свиђа ми се“.

Дугме „свиђа ми се“ које се користи као додатак на другим сајтовима може да прати активности корисника ван платформе чак и ако нису имали интеракцију са дугметом. Ово је било могуће уз помоћ „колачића“.

Као део нагодбе, коју још увек мора да одобри судија, Мета је пристала да обрише све податке које је „случајно“ прикупљала током 2010. и 2011. године.

Компанија ће такође исплатити 90 милиона долара корисницима који су поднели тужбу, након што се одбију адвокатски хонорари.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Споразум је постигнут у понедељак у калифорнијском суду и, ако га судија одобри, обуставиће једну од низа тужби у којима се Мета оптужује да израбљује приватност својих корисника, преноси Даилy Маил.

Нагодба је објављена у уторак и представља једну од највећих исплата у историји компаније.

Компанија је негирала оптужбе, али је решила да избегне додатне трошкове и ризике суђења, наводи се у документу о поравнању.

„Постизање нагодбе је у најбољем интересу наше заједнице и наших акционара и драго нам је што коначно можемо да превазиђемо ово питање“, истакао је тим поводом портпарол Мете Дру Пусатери за АФП.

Вест о нагодби је стигла након што је Закерберг унапредио бившег заменика британског премијера Ника Клера. Он је добио нову функцију председника глобалних послова у Мети. То га ставља на исти ниво са оснивачем компаније.

Прочитајте још:  Санду је да се казне посланици који су ставили георгијевску ленту

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *