ПЉАЧКА СРПСКЕ КРАЉИЦЕ БАЊА (3) Нек се гради по Врњачкој Бањи, битан је само кеш у џепу

0

(фото:Принтскрин)

Детаљним проверама дошло се до података да је председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић знатна материјална средства, у виду непокретности, противправно стекао на тај начин што је посредством својих политичких и познаничких веза утицао да се власницима појединих грађевинских предузећа издају грађевинске дозволе у што краћем року, изменивши пренамена парцела и неометано омогући извођење радо.

Ово је један од кључних констатација добијених после криминалистичко-обавештајних активности у случају Врњачка Бања, до којих је дошао “Глас јавности” што без ценсуре објављује у неколико наставака. А како се у тој општини ради? Колико инвеститори плаћају таксе? Колико се руши амбијетална целина и колико се уништавају термални извори краљице српских бања? Ко узима милионске суме евра од инвеститора? Можда је један од примера из криминално-обавештајних активности на случају Бобана Ђуровића…

Апартманско насеље “Вукојичић”, у близини минералног извора “Снежник” у зони санитарне заштите, грађен је на основу грађевинске дозволе. Али, редослед добијања грађевинских дозвола и плаћања комуналија био је следећи:

“На основу идејног пројекта апартманског насеља “Вукојичић” којим је била предвиђебна изградња 39 апартмана на тој локацији, инвеститор је платио комуналије по тадашњем ценовнику. Пошто је платио унапред добио је попуст 20 одсто и на основу тако малог миносрног износа комуналија добио је грађевинску дозволу на основу извођачког пројекта којим је предвиђена изградња 85 апартмана. А, стварно су изграђена 103 апартмана, а комуналије плаћене за 39. И када се подели плаћени износ комуналија са стварно изграђеним квадратима добијамо износ од 14 евра по квадратном метру. По извештају Бањског савета требало је да плати 674 евра по квадратном метру.

Прочитајте још:  ХАРАДИНАЈ УБИЈА ХАШКЕ СВЕДЕОКЕ? Испливали стравични детаљи оптужнице

И ево како то грађење изгледа и из другог угла. Према плану Генералне регулације Врњачка Бања (службени лист општине Врњачка Бања број 8/2017) предвиђене су зоне за вишепородично становање “Снежник” а дати су и параметри у овој зони: заузетост парцеле 30 одсто, зеленило на парцели 30 одсто и висина 10,5/13,5 метара. Међутим, када се гради под контролом градоначелника добију се следећи параметри: заузетост парцеле 75-80 одсто, висина углавном прекорачена за једну или две етаже, код уређења парцеле и утврђивања броја паркинг места уопште се не води рачуна о условима који произилазе из Закона о туризму. Поставља се питање: где су биле инспекцијске службе у току градње као и где је новац за комуналије за 64 апартмана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

БОБАН Ђуровић, наводи се у извештају, омогућио је Дејану Станојевићу да буде вршилац дужности директора бањске Специјалне болнице за лечење и рехабилутацију “Меркур”. Исти тај Станојевић је, међутим, претходно у три мандата био директор “Меркура”.

За то време, Ђуровић се по медијима хвалио успехом “бума” Врњачке Бање:

“Свесни смо били да без приватних инвестиција заједно са државним нећемо имати одрживост и квалитет. Почели смо са сређивањем врњачких паркова, уређењем шеталишта, средили изворишта, радили на изградњи модерних саобраћајница и полако припремали терен за инвеститоре, данас наше пријатеље и суграђане. Успели смо да компанију „Цептер“ заинтересујемо за Врњачку Бању и да се договоримо да и незавршени објекат Звезде 2, који тридесет година ружи нашу променаду, буде у пакету и да се он заврши. По истом принципу смо радили и са “Фонтаном”, “Тонантијем”, “Алко групом”, “Банбусом”, “Врњачким термама”, “Пегазом”…

Прочитајте још:  Влада намерава да земљиште на којем се налази бивша зграда Генералштаба, бомбардована 1999, уступи америчкој компанији на 99 година 

Глас Јавности

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *