ДА ЛИ ВЕХАБИЈЕ ПРЕТЕ СРБИЈИ Ево колики је заправо ризик од тероризма у нашој земљи (ВИДЕО)

0

(фото:Правда)

Према недавно објављеним подацима, у Србији постоји око 1.500 вехабија, од којих се неколико десетина сматра екстремистима и врло опасним. Међутим, према истраживањима, Србија је по ризику на 125. месту од 136 земаља, а њен тзв, глобални индекс тероризма износи тек 0,06.

Након хапшења Игора Деспотовића, Србина вехабије, за којег је утврђено да је планирао да камионом улети у Кнез Михаилову улицу и прегази што више људи, страх од екстремистичких напада у земљи и региону не јењава.

 

Стручњак за безбедност Гордана Мишев поздравила је акцију полиције у Србији и нагласила да проблем није пронаћи и открити терористе било које врсте, већ су проблем санкције које добијају након хапшења.

“По кривичном законику, који апсолутно препознаје тероризам, уколико неко планира терористички акт, добија до пет година затвора. Шта ви очекујете? Такви људи се после затвора враћају својим идеологијама, јер је реч о религијским фанатицима. Они се боре за много више од уређене државе, права на живот и његов квалитет. Они се боре за идеологију и за њу су спремни да дају своје животе” – каже Мишев за „Ново јутро“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додаје да је Србија интересантна само у смислу врбовања.

“Ми смо безбедна земља и када погледате глобални индекс тероризма, Србија је по ризику на 125. месту од 136 земаља. Наш индекс је 0,06, а распон иде од 0 до 10. Ми имамо стратегију за борбу против тероризма, стратегију против прања новца и финансирања тероризма, наш кривични законик препознаје тероризам и сваки терористички акт подразумева казну затвора од 12 година до доживотне” – каже Мишев.

Прочитајте још:  ЗЛАТНО ДОБА: Туча пензионера око ћевапа у Лидлу, жена легла преко фрижидера

Џевад Галијашевић, стручњак за безбедност, каже да су без сумње све акције врбовања и исламизације деловања, и међу муслиманским и међу православним живљем, у ствари кренуле из Сарајева.

“То почиње 90-их година са програмом Алије Изетбеговића, његовом исламском декларацијом, његовом Странком демократске акције и његовим везама са муслиманским братством” – појашњава Галијашевић за Пинк.

Истиче да је у Босни и Херцеговини много вехабијских изолованих исламских насеља и заосталих вођа муџахединског покрета, војних формација… У Србији су, подсећа, два повратника из Гвантанама, као и два у Црној Гори.

“Рекао бих да 2014. године, када се дешава смена у странци СДА, крећу озбиљнији системски проблеми у региону и део структуре обавештајно-безбедносне агенције у Горажду прави оперативни продор у Ушће, према Србији” – каже Галијашевић.

Небојша Дамјановић, историчар, објашњава да је вехабизам струјање у исламу које се јавило још у 18. веку. Тада је ислам запао у кризу: почело је опадање Османског царства, тада најјаче муслиманске државе.

“Вехабије су против реалности ислама тога времена, против свега што није директно поменуто у Курану, па су против дувана, кафе, песме и игре, свега што се сматра неким ужитком” – каже историчар.

Противе се мистичним учењима и интроспекцији.

Ало

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *