И Пошта на мети “Београда на води”

0

Када буде био изграђен нови објекат на коме ће бити аутентична, изворна фасада урађена по замислима „српског Гаудија”, он ће постати адреса одељења Библиотеке града и дечје сцене Позоришта „Бошко Буха”

Прочитајте још:  Полиција се већински повукла, пуштен саобраћај код ОШ "Владислав Рибникар"
Зграда Поште на Савском тргу биће срушена, а нови објекат исте величине и на истом месту имаће аутентичну фасаду која је здање архитекте Момира Коруновића красила све до Другог светског рата, сазнаје „Политика”. Будући објекат биће адреса одељења Библиотеке града и дечје сцене Позоришта „Бошко Буха”, док његова вечерња сцена остаје на Тргу републике.

– Нову зграду финансираће предузеће „Београд на води”, а потом ће је предати граду на управљање. Пројектовање тек следи и у најбољем случају оно ће бити завршено до краја године. Очекујем да следеће почне изградња. Иза објекта биће подигнут и велики наменски паркинг – каже наш саговорник добро упућен у намере града да коначно, после толико најава, реши судбину ове зграде.

Формалних препрека за рушење објекта који је користила Пошта Србије нема јер он није заштићен, али све до данас идеја о уклањању зграде, барем јавно саопштена, није била опција. Јер, откако се објекат нашао у плану 2014. искројеном искључиво за стамбено-пословни комплекс „Београд на води” био је на листи старих здања која се чувају, односно нису виђена као мета багера. Али изменама планског документа за „Београд на води” које су усвојене априла ове године за зграду Поште дозвољена је „реконструкција, адаптација и санација постојећег објекта или изградња новог по изворном пројекту аутора архитекте Коруновића у домену спољашњег изгледа, уз примену компатибилних намена јавној намени, без могућности дефинисања урбане функције становања”.

Да ће намена објекта бити јавна такође је одавно познато, а у неколико наврата лицитирало се о потенцијалним станарима. Последњи у игри да се уселе у „Пошту” су библиотека и позориште, што је прошлог викенда на свом твитер налогу обелоданио Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Изворна зграда Поште која већ осам деценија не личи на себе подигнута је двадесетих година прошлог века, а реконструисана до непрепознатљивости по пројекту Павла Крата. За првобитно здање добар део стручне јавности сматра да је оно било Коруновићево најбоље архитектонско дело. Оштећена је у Другом светском рату, али да је било добре воље у послератно доба, могла је да се реконструише и још тада врати у изворно стање, што град последњих година најављује.

Зграда јесте обновљена, али послератно доба уместо да поврати њену првобитну лепоту ‒ докрајчило ју је. У току те реконструкције поскидани су сви фасадни украси и орнаментика, зграда Поште је огољена, па од некада једног од најрепрезентативнијих објеката у Савском амфитеатру деценијама имамо само костур и неугледну фасаду у соцреалистичком маниру.

Уништено и преживело наслеђе „српског Гаудија”

Нешто више среће од Поште у Савској имало је неколико других зграда урађених према Коруновићевој замисли. Међу њима су зграда Министарства пошта (данас Музеј ПТТ-а), Црква Свете Петке, зграда Соколског дома „Матица” (Стари ДИФ), Сеизмолошки завод на Ташмајдану, Црква Светог Лазара на Булбулдеру и Црква Покрова Пресвете Богородице у Кајмакчаланској.

Ипак, црњу судбину од судбине Поште доживело је друго Коруновићево дело – зграда дворског Маршалата, потковичасто здање које се налазило између Старог и Новог двора. Ова раскошна зграда, због визија градских урбаниста половином прошлог века, сравњена је са земљом, иако је преживела Други светски рат.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *