Немачка укинула забрану рекламирања абортуса. Министарка за породицу Лиза Паус: Тријумф у оснаживању права жене

0

Немачка је укинула забрану рекламирања услуге прекида трудноће, у одлуци парламента коју је министарка за породицу Лиза Паус описала као “тријумф у оснаживању права жене.”

За укидање члана кривичног закона о рекламирању абортуса, на пленарној седници су гласали сви осим посланика опозиционе демохришћанске Уније ЦДУ/ЦСУ и десничарске Алтернативе за Немачку.

Прочитајте још:  Ubi bene, ibi patria - где ми је добро, ту је моја отаџбина
Избрисани члан 219а закона је забрањивао оглашавање абортуса, али је, претњом тужбе, спутавао и лекаре у објављивању медицинских информација о прекиду трудноће.

Паусова је агенцији дпа рекла да осећа олакшање. “Лекари коначно смеју да објаве чињенице о абортусу без страха од кривичног гоњења или стигматизације,” рекла је министарка.

Од сада, жене у случају нежељене трудноће могу да се ослоне на стручне савете и добру подршку, додала је Паусова. “Абортус не треба да буде кривично дело, већ здравствена услуга,” додала је.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Данас је велики дан за немачке лекаре, а посебно за жене у нашој земљи,” рекла је. “Здравље жена и право да саме одлучују основне су слободе.”

Прочитајте још:  Као 1941. Немачки ратни авиони патролирају небом изнад Пољске
Одлуку је поздравио и министар правосуђа Марко Бушман, уз примедбу да је укинути закон био “апсурдан и непримерен садашњости.”

Насупрот томе, Бискупска конференција Католичке цркве у Немачкој изражава жаљење што је укинута забрана рекламирања услуге абортуса.

Прочитајте још:  Дефиле у српским ношњама на Окотобарфесту
Један портпарол конференције је оценио да би, уместо укидања, парламент боље поступио да је прерадио закон и боље раздвојио рекламу од објављивања медицинских чињеница.

“Црква сматра да би такво решење боље служило интерсу жена и уставом одређеној заштити нерођене деце,” рекао је представник цркве Матијас Коп.

Уз укидање одредбе 219а, законодавци су одредбе које бране непримереног и потенцијално преварно рекламирање у контексту прекида трудноће преселили под друге чланове кривичног закона.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *