Опет одложено суђење за злочине у Добровољачкој

0
Злочини над Србима у Добровољачкој

Добровољачка (Фото: РТРС)

У Суду БиХ је поново одложен почетак суђења члану ратног Председништва РБиХ Ејупу Ганићу и још деветорици бошњачких некадашњих војних и полицијских функционера оптужених за злочине над припадницима ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици 3. маја 1992. године. Из Службе за односе с јавношћу Суда БиХ потврђено је за наш лист да је рочиште отказано „због здравственог стања једног од оптужених” и да је нови термин одржавања главног претреса заказан за 14. децембар.

Прочитајте још:  За злочин на Динари 1995. године још нико није одговарао
Ово је треће одгађање рочишта на којем је требало да буде саслушан први сведок Тужилаштва БиХ. Јавност у Републици Српској, а поготово породице жртава које три деценије чекају правду, згрожени су односом Суда БиХ и његовим понашањем, не само у предмету „Добровољачка”, већ и у свим другим који третирају злочине које су Бошњаци починили над припадницима српског народа. Председник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић каже да је очигледно да Суд БиХ покушава на све начине да оптужене за убиства, заробљавање и мучење припадника ЈНА никада не изведе пред лице правде.

„Болест им није била толико важна кад је реч о Србима осумњиченим за ратне злочине. Њих су присилно приводили. То су доживели чак и неки Срби који су ходали на штакама, а који су на крају били ослобођени. Јасно је да се у овом конкретном случају тражи начин на који би Ганић и остали били сачувани од казне коју су и те како заслужили”, каже Којић за „Политику”.

Он сматра да Суд БиХ, с тим што ради, „постаје практично саучесник у свим злочинима над Србима” и да покушава да прекраја историју.

Осим Ганића, за злочин почињен у Добровољачкој улици, који је по мишљењу многих један од тежих извршених над Србима у Сарајеву, оптужени су и Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Акиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко. У нападу на мешовиту колону ЈНА, која се ненаоружана и под пратњом мировних снага УН повлачила из касарне на Бистрику и која није била легитимни циљ, убијено је осам војника и цивила, 24 су рањена, а више десетина их је заробљено и мучено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Милунка Савић (1892-1973) 2. део
На главном рочишту тужилац Младен Вукојчић изјавио је да ће Тужилаштво БиХ, чију оптужницу је Суд БиХ у целости потврдио, доказати да су „оптужени починили ратни злочин”. Током суђења, како је званично најављено, биће саслушано 277 сведока.

Душанка Станишић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *