русије

Тајне америчког трезора.

Укупан државни дуг је први пут у историји Америке премашио 100 трилиона долара.

За почетак ћу навести неке податке о јавном дугу које је објавило Министарство финансија САД. У зору 20. века амерички државни дуг се мерио у само неколико милијарди долара. Дакле, 1910. био је једнак 2,7 милијарди долара, или 8,0% тадашњег БДП-а. Први светски рат је прилично нагло повећао јавни дуг. А са почетком Велике депресије, Нев Деал политиком Френклина Рузвелта , уласком САД у Други светски рат, у првим послератним годинама, процес континуираног повећања јавног дуга (милијарде долара; у загради – удео у БДП-у, %) је приказано: 1930. – 16,2 (16,5); 1940 – 50,7 (52,4); 1950 – 256,9 (94,0).

Иначе, рекордни релативни показатељ јавног дуга донедавно је била цифра из 1946. године, једнака 121,2% БДП-а. Током 1950-их и касније, апсолутни износ дуга је растао, али веома умереним темпом. Али релативни ниво јавног дуга почео је да опада. Године 1960. вредност је опала на 54,3% БДП-а; 1970 – до 36,3%; 1980 – до 32,5%.

Осамдесетих година 20. века нагомилавање јавног дуга је убрзано у апсолутном износу и постојао је тренд повећања релативног нивоа дуга. Године 1981. државни дуг је прешао границу од 1 билион долара. Даље, овај показатељ је био једнак (трилиона долара): 1990 – 3,21; 2000 – 5,63; 2010 – 13,53; 2020 – 26.0. За четрдесет година, раст дуга 26 пута!

А ево како је растао релативни индикатор дуга (учешће у БДП-у,%): 1990. – 54,2; 2000 – 55,5; 2010 – 91,4; 2020 – 116. Као што видимо, 2020. релативни ниво јавног дуга приближио се рекордном нивоу из 1946. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

1. фебруара 2022. године дуг је достигао 30 билиона долара, а последњи рекорд забележен је 5. октобра 2022. године, када је амерички државни дуг премашио 31 трилион долара. А према резултатима прошле 2022. године, релативни ниво дуга, према прелиминарним проценама, износио је 133,77% БДП-а.

Прочитајте још:  САД најављују нови пакет војне помоћи од 2,2 милијарде долара за Кијев
Амерички јавни дуг се приближио плафону који је одредио амерички Конгрес крајем 2021. године у износу од 31,4 трилиона долара.Још мало, а ако Конгрес не подигне плафон, онда ће скоро сва буџетска потрошња бити блокирана . Ово се десило више пута у новијој америчкој историји.

Укупан државни дуг САД од 31,12 билиона долара подељен је на два дела: 6,82 трилиона америчких долара унутрашњег дуга (куповина дуга од стране државних субјеката); 24,29 трилиона – јавни дуг (куповина дуга од стране физичких и правних лица Сједињених Држава и других земаља, монетарних власти других земаља).

Иако је Бајден током предизборне кампање обећао да ће смањити дефицит савезног буџета и замрзнути износ јавног дуга, у томе није успео. За мање од две године његовог председавања, дуг је порастао за скоро 5 билиона долара.

Њујорк тајмс је назвао јавни дуг од 31 трилион долара који је прешао суморну финансијску прекретницу, пошто је „рекорд“ настао усред кампање за повећање каматних стопа предвођене америчким Федералним резервама. Последично ће порасти каматне стопе на дужничке хартије од вредности америчког трезора. И на крају ће се буџетска потрошња на сервисирање дуга повећати.

Потрошња на камате могла би да достигне 400 милијарди долара до краја 2022. Према Петерсон фондацији, буџетска потрошња на сервисирање јавног дуга могла би да премаши 8 билиона долара у наредних десет година . на плаћање камата више него на буџетске области као што су бенефиције за борце, превоз и образовање. У фискалној 2023. години трошкови камата ће бити већи од обавезне потрошње на програме загарантованог прихода (програми усмерени на Американце са ниским примањима и програме давања за незапослене). У фискалној 2026. години, плаћања камата ће премашити укупан износ који федерална влада троши на основне здравствене програме. У фискалној 2029. години, савезна влада ће трошити више на камате него на одбрану.

Америчко новогодишње расположење додатно је засенило публикацију која се појавила у Тхе Валл Стреет Јоурнал ( ВСЈ ) 20. децембра. Његов аутор је Винс Колбер . Чланак је насловљен Колико Вашингтон заиста дугује: 100 трилиона долара . Поднаслов чланка: „ Нефондовска права Сједињених Држава су више него двоструко већа од званичног јавног дуга земље. Проблем постаје све већи .”

Чланак даје референцу: Министарство финансија САД дефинише јавни дуг као укупан износ државних обавеза по хартијама од вредности (трезорске обвезнице и друге) које купују разни инвеститори на финансијском тржишту. Могу се назвати финансијским, или финансираним ( финансираним) обавезе. Иначе, Министарство финансија обично даје цифре за нето позицију по основу фондовских обавеза. Оне. разлика између бруто (или укупних) обавеза и имовине коју држи држава. Тако је на крају фискалне 2021. године (завршена 30. септембра 2021.) износ укупних обавеза износио 34,8 билиона долара. Министарство финансија саопштило је да је износ имовине износио 4,9 трилиона долара. Једноставна аритметика сугерише да је нето позиција 29,9 билиона долара са предзнаком минус, што је много више дуга америчке владе него њене имовине. Другим речима, бруто обавезе државе су покривене са само 14% њене имовине. Сви разумеју да је мало вероватно да ће америчка држава икада моћи да отплати главницу дуга. Максимум што може да обећа инвеститорима је редовно сервисирање дуга, тј.

Дакле, садашњи финансирани нето дуг америчке владе само је врх леденог брега дуга. Америчка влада има такве обавезе које се не издају у облику хартија од вредности, већ су наведене у разним врстама савезних закона. Пре свега, то су разне друштвене обавезе, посебно за медицинску подршку. Овде се пре свега ради о програмима Медицаре и Медицаид .. Људима који имају полисе здравственог осигурања обећавају пружање разних медицинских услуга у деценијама које долазе. До краја живота имаоца здравствене полисе. Можете отприлике израчунати колике ће ове медицинске услуге бити по вредности. Можете израчунати и колико је новца заложено за испуњење ових обавеза. И испада да обавезе премашују новчано обезбеђење отприлике за ред величине. А разлика између висине медицинских и других социјалних обавеза, с једне стране, и расположивих прихода за њихово испуњење је јавни дуг. Можете то назвати друштвеном дужношћу. Аутор чланка у ВСЈпозива се на извештај Министарства финансија САД на крају фискалне 2021. године, који је навео износ јавног дуга у виду необезбеђених социјалних обавеза – 71 трилион долара. Дакле, на крају ФГ 2021. године. 2009, нето финансијске обавезе владе биле су 29,9 трилиона долара Ако томе додамо 71 трилион долара социјалних обавеза, онда је укупан јавни дуг премашио 100 трилиона долара по први пут у америчкој историји.

Како пише аутор у чланку ВСЈ , противници признавања нефондовских социјалних обавеза државе као јавног дуга „ тврде да неодрживе обавезе социјалног осигурања заправо нису дуг, јер Конгрес има право да их смањи променом закона. Истина, законодавци то нису могли да ураде скоро четрдесет година, а док не успију, необезбеђене обавезе ће висити над нама и наставити да стварају реалне економске ризике .

Важно је напоменути да, ако аутор именује званичнике америчког трезора као главне кривце за раст финансијског (фондовског) јавног дуга, он главну одговорност за брзи раст друштвеног јавног дуга сноси на конгресмене и сенаторе. Зарад добијања гласова бирачког тела, „народни посланици” доносе законе које је накнадно немогуће спровести. “Плафон дуга треба подесити тако да обухвата укупан износ обавеза, а не умањену верзију „за лепоту“ и газдину удобност. Амерички трезор би требало да води евиденцију о стварном износу дуга савезне владе. Можда ће принципи финансијске транспарентности отворити очи Конгресу. У најмању руку, бирачи би требало да буду упозорени на алармантне размере федералног расипништва како бисмо могли да позовемо велике потрошаче у Конгресу на одговорност. Заједно са званичницима који лако деле разне социјалне помоћи и грантове, конгресмени су ти који су одговорни за инфлацију “, закључује Винс Колбер.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *