Илон Маск позива на паузу у развоју вештачке интелигенције због „ризика по друштво“

0
маск

Илон Маск (Бета/АП)

Илон Маск позива на паузу у развоју вештачке интелигенције због „ризика по друштво“.

Компанија ОпенАИ је раније овог месеца у сарадњи с Мајкрософтом објавила четврту верзију програма ГПТ-а (Generative Pre-trained Transformer) која је освојила кориснике због широких могућности употребе, од компоновања песама до сажимања дугачких текстова.

Прочитајте још:  У овом градићу чим падне киша сви БЕЖЕ из поља, јер тамо камење РАСТЕ!
Отворено писмо, које је објавио непрофитни институт „Будућност живота“, и потписало више од хиљаду људи укључујући Маска, позива на паузу у развоју напредних вештачких интелигенција све док независни стручњаци не донесу безбедносне протоколе.

„Моћне системе АИ-а требало би развијати тек када будемо сигурни да ће њихови ефекти бити корисни и да ће се ризицима моћи управљати“, пише у писму.

Прочитајте још:  Лов на терминатора
Аутори указују на ризике у виду економских и политичких поремећаја и позивају програмере да сарађују с властима и регулаторним телима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Њихова забринутост подудара се с упозорењем Европола који је у понедељак указао на бројне етичке и легалне проблеме које је донео ЧетГПТ, а тичу се могуће злоупотребе за сајбер нападе, ширење дезинформација и сајберкриминал.

НСПМ/Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *