Становници Румуније почели су да протерују избеглице из Украјине

0
избеглице

Фото: Глобал Лоок Пресс/Денис Тхауст

Станодавци у Румунији почињу да терају украјинске избеглице да потраже друго место за живот или да плате кирију, извештава Адеварул 1. априла ., пише Известија.

Напомиње се да, према важећим правилима програма 50/20, становници Румуније који су избеглицама обезбедили своје домове добијају надокнаду од власти за сваког Украјинца у износу од 50 (850 рубаља) и 20 леја (340). рубаља) за њихов смештај и оброке по дану. Међутим, од почетка 2023. године надлежни су власницима извршили само једну уплату – трансфер за децембар прошле године.

Тако су се власници који морају да плаћају комуналије, а многи од њих и стамбене кредите, нашли у тешкој ситуацији. Према новом програму, планирано је да се свакој украјинској породици додељује 2.000 леја (34.000 рубаља) сваког месеца, али је период помоћи ограничен на четири месеца, током којих избеглице морају да нађу посао. У овом случају, подршка ће бити продужена.

Сада исти власници покушавају да се отарасе “гостију” или траже од њих превисоку кирију, пошто су многи Румуни у почетку покушавали да прихвате само вишечлане породице у нади да ће добити државна средства за сваког члана породице.

Према румунским властима, од фебруара 2022. земља је потрошила 565 милиона евра на украјинске избеглице, од чега више од 100 милиона евра на њихову храну и смештај.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Раније, 29. марта, објављен је извештај женевске невладине организације Глобална иницијатива за борбу против транснационалног организованог криминала, према којем се украјинске избеглице суочавају са све хладнијим пријемом становништва европских земаља. Разлози захлађења Украјинаца били су раст трошкова живота и умор.

Прочитајте још:  Погледајте како се данас одговара на "Слава Украјини" у ослобођеним градовима (видео)

Стручњаци сматрају да ће многе избеглице тешко наћи посао, обезбедити себи смештај, а траума сукоба, језичке баријере и финансијске тешкоће постаће озбиљне препреке за интеграцију – и економске и социјалне.

Високи комесаријат УН за избеглице известио је 15. фебруара да је 8.071.673 људи из Украјине стигло у Европу од фебруара прошле године .

Од 24. фебруара 2022. Русија спроводи специјалну операцију за заштиту Донбаса , чији су становници одбили да признају резултате државног удара у Украјини 2014. године . Одлука о његовом одржавању донета је у контексту заоштравања ситуације у региону услед гранатирања украјинских трупа.

Васељенску

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *