Дечанска повеља

0
дечанска

Дечанска повеља

Случајно налетех на књигу ”Имена у дечанским хрисовуљама”, аутора Милице Грковић. Тако сам сазнао да је ауторка одбранила докторску дисертацију, 1980. године на БУ, Фф. Основни делови рада штампани су већ 1983. године, а објавио их је Филозовски факултет у Новом Саду. Веома интересантна материја везана за порекло наших имена и ономастику средњег века. Трагом тих писаних записа сазнадох да је у доба краља Милутина једна од Дечанских повеља уредила права детета (речено данашњим језиком). У њој је записано да и дете најнижег сталежа (меропаха) има право на образовање. Био је то велики искорак за Европу тог времена. Шта није било дозвољено том детету? Да промени сталеж! Остајало би у оном у коме се затекло. На основу школе није се могло надати да ће добити посао свештеника, деспота или право да купи земљу и постане њен господар. Вертикалне проходности није било!

Рођен сам у земљи исписаној паролама o социјалној правди и обавезном бесплтном школовању. Гледао сам како са лакоћом и угодношћу живе деца угледних грађана. А око мене су грмеле неписане пароле, ”Учи сине, да се не мучиш”! И учио сам али не због тога. Скоро сам се састао са ученицима мог разреда. Обележавали смо педесет година матуре. И тако, пита ме један од њих зашто сам уписао ту школу? Он није знао зашто се обрео у тој некада елитној школи. Довела га мајка. Ја сам дошао сам. Хтео сам да постанем неко попут Тесле. Он је био мој узор у свему.

Али док сам завршио школу и факултет, уместо да скочим на лествици ”сталежа” прорадили су бирои за запошљавање. Даље се могло само уз везе и кроз административни посао који ме није интересовао. Бескласно друштво постајало је врло класно. На једној страни били су привилеговани са проходношћу ка врху хијерархије, и они други који су прве године ”стваралаштва” стицали на бироима. Имао сам срећу да су ме увек позивали да конкуришем како би ме примили. Али генерално, то није било тако. У међувремену су измишљани разни факултети који су још више компликовали међуструктуралну неусаглашеност (понуду и потражњу радних места). Данас смо живи сведоци да ”слободни играчи” – људи који мисле својом главом, веома стручни и веома талентовани, не могу учествовати у игри живота. Избачени су из ње.

Прочитајте још:  Који ум или дух ако није зао може да предвиди свако зло злога ?

Сада је већ постало нормално да син свештеника добија најбољу парохију. Да син лекара добија место на најбољој клиници, да син универзитетског професора наслеђује катедру, да син глумца бива глумац, а син човека безбедносне агенције посао дипломате. Сталешка баријера из средњег века која стимулише и штити једне, а суспендује прилике другима, данас има исти циљ али промењену форму. Проблем је остао нерешив. Између проходности у Саудијској Арабији и у мајци демократије – САД или у демократизованој Србији, мале су разлике. Технологија генерално, заиста је урнебесно напредовала али технологија владања тавори у месту. И данас се онај који држи у својим рукама капитал и моћ поставља тако као да нисмо подељени на добитнике и губитнике па нам исписује повеље о ”вин-вин” играма. Језик је увек био извор обмане. ”Учи сине….” да би профитирао Бил(и) Гејтц. Кроз интернет профитираш и ти. Нисам сигуран.

У суштини вештина управљања је као и гравитациона сила непроменљива у својој садржини. Еволуциони пут технолошког развоја увек се темељио на добитницима тог развоја и губитницима које је ваљало обрлатити – неутрализовати. А то је увек рађено кроз неки вид пропаганде. Технике обмане су данас другачије јер су канали дејства силе другачији. У неписменом народу прича о бескласном друштву ишла је кроз раднички покрет и пароле оних који су и сами били неписмени, а преносила се кроз обмањујући канал ”од уста до уста” – ”Учи сине….”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Данас, са телевизијом и друштвеним мрежама које преносе сексуалне оргије, ратно касапљење и масакре уживо, нису потребни бркати комесари и утегнути удбаши са ”пикавцем” у рукама, довољне су обнажене даме које лепо изгледају и брзо говоре. Телевизија је идеалан медијум комерцијале где се све нуди и купује, од политичког програма ”правде”, до доњег веша и одмора на Хавајима. Коме је до знања нека слуша радио и чита књиге. Тамо се још увек може нешто наћи корисно и смирујуће. А ко хоће да сачува здравље нека шета. Али од шетње нека не очекује да ће настати нешто више од тога. Све друго, пре или касније, заврши се у студију неке моћне ТВ куће која нам објасни да је нађено решење и да је зелени министар прави и случајно унук СС официра, (на пример) који је био подлога да потоњи министар кроз зелену агенду брани дедину повељу о једној Европи и свету који уређују ”Аријевци”. Да закључим, ништа није измислио ни Шваб, нити Сорош. Све је већ постојало од давнина и записано у разним повељама. Проблем је што то не читамо. Пут до пакла поплочан је добрим намерама.

Прочитајте још:  Непријатне истине о бирократском паразитизму

Мирослав Пушоња / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *