Затвореници у најстрожијем делу Забеле започели штрајк глађу и жеђи

0
затвореници

Забела

Ни две године након што су затвореници који служе казну у режиму максималног обезбеђења у Посебном одељењу КПЗ Забела започели штрајк глађу због услова у којима издржавају затворску казну, ништа се није променило упркос бројним обећањима.

Како сазнајемо од адвоката Александра Цвејића чији клијент Д. Р. је на издржавању казне у режиму максималног обезбеђења у Посебном одељењу КПЗ Забела, један део затвореника је од јуче ступио у штрајк глађу и жеђу, јер су им законом гарантована права већ годинама ускраћена.

Цвејић наводи  да су затвореници изложени тортури од стране система који им ускраћује основна људска права и неосновано продужује притвор без иједног доказа који указује на опасност од промене режима у коме служе казну. Он додаје да се здравствено стање његовог клијента Д. Р. погоршало услед услова којима је већ извесно време изложен и да му се не обезбеђује адекватна нега:

“Мом клијенту је здравствено стање погоршано искључиво због режима издржавања казне и то је држава дужна да спречи. Уместо тога, једино траже разлог да његове захтеве одбију. Председници Вишег и Апелационог суда у Београду нису уопште оценили погоршање здравља осуђеног услед дуготрајног боравка у најрестриктивнијим условима за издржавање казне затвора, као ни жалосну чињеницу да ни после више од пола године од подношења захтева, осуђеном није омогућено да га прегледа лекар одређене специјализације, чиме су прекршена, поред домаћих закона и Стандардна минимална правила Уједињених Нација за поступање према затвореницима (тзв. Манделина правила), усвојена и прихваћена од стране цивилизованих земаља.”

Цвејић каже да затвореници немају примедбе на поступање особља, него са судом, којим, у оваквим случајевима координира четврто одељење и БИА, јер се једнострано тумачење закона не може другачије објаснити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Заражавање вакцинисаних није неочекивано

“Они немају ниједну примедбу на поступање особља у КПЗ, нити су икада са њима имали проблем. Имају проблем са паушалним продужавањем боравка у најрестриктивнијем режиму, без детаљног образложења и без могућности да изврше увид у доказе који наводно оправдавају овакав третман. Мом клијенту је био обезбеђен доктор одређене специјалности тек пола године након што је то тражио и након што је то утврдио лекар у КПЗ. БИА и Четврто одељење београдске полиције у овом случају врло синхронизовано сарађују, за разлику од неких других, медијски атрактивних случајева. Недопустиво је да се боравак у најстрожијем режиму продужава без могућности увида у доказе. Тиме се суштински, ако не формално, укида њихово право на подношење правног средства”, наводи адвокат Александар Цвејић.

Штрајк глађу 2021. године започео је Милорад Улемек Легија, који је већ тада био 18 година у притвору без обезбеђених законом загарантованих услова.

Улемеков адвокат је тада навео да је Легија ступио у штрајк глађу јер је скоро 18 година у притвору и строгој изолацији у ћелији, током којих му је наводно све време ускраћено право на ресоцијализацију и напредовање током издржавања казне, право на рад, школовање, право на посету блиских лица у посебним просторијама и посете других особа, као и Уставом гарантовано право да буде обавештен о разлозима због којих му се продужава боравак у самици сваке две године.

Весна Веизовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *