Tри деценије од убиства Срба у Медачком џепу

0

Tри деценије од убиства Срба у Медачком џепу.

Помен жртвама хрватске војне акције на подручју Лике, познате по називу “Медачки џеп”, у којој је пре 30 година убијено 88 Срба, војника и цивила, служен је у Цркви Светог Марка у Београду. Положени су венци и цвеће на спомен обележје у Ташмајданском парку. Још један датум из ратне прошлости, Србија и Хрватска обележавају на различите начине.

На 30. годишњицу акције хрватске војске “Медачких џеп” у Госпићу у Хрватској, мисе захвалнице за погинуле бранитеље, а у Београду парастос за жртве.

Прочитајте још:  Обележена 81 година од усташког злочина над 12.000 Срба у Гаравицама
Педесетак чланова породица убијених Срба из Дивосела, Читлука и Почитеља у цркви Светог Марка одали су пошту на страдалима. Драган Пјевач за Радио Београд 1 каже да му је пре три деценије убијена мајка.

“Три километра од куће под Велебитом пресрели су је хрватски војници, питали су је куда иде и гђе су јој “дица”. То је причала једна жена која је, сакривена иза грма, чула туп ударац у главу и онда рафалеНашао ју је брат Никола, 18 дана после тога. Имала је прострелне ране кроз прса, пола главе је нестало и на десној руци није имала три прста,” сећа се Пјевач.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према подацима Веритаса, у акцији Медачких Џепа убијено је 88 Срба. Од тога 36 цивила, међу којима 17 жена. 11 особа и даље се води као нестало, а у акцији није било рањених.

Прочитајте још:  ИСИДОРИН СИН, ОЛИВЕРОВА УДОВИЦА И ТИТОВ УНУK У СKУПШТИНСKИМ ТЕЛИМА: Kо су све чланови нових скупштинских одбора
Данас у тим местима готово да нема живота, каже за наш радио Саво Штрбац, директор Веритаса.

“Дивосело, Читлук и Почитељ, 1991.године су, по званичном попису имали 780 становника. Сада у Дивоселу нема никога, у Почитељу има двоје, повремено, у Читлуку десетак. Дакле, то је резултат тог рата, братоубилачког, грађанског– пусти простори, пуста Лика,” рекао је Штрбац.

Прочитајте још:  Маркс и Енгелс – Другови својих другова
Драгана Ђукић из Удружења несталих и погинулих лица “Суза” каже за наш програм да после три деценије нема саосећања према жртвама са хрватске стране, али ни од међународне заједнице. Она подсећа да су подвелебитска села 1993. године била под заштитом Уједињених Нација.

“Ако су тада пропустили неке ствари и ако су дозволили да се те “заштићене” територије не заштите довољно и да буде толико страдања и српских невиних жртава, тужно је што се данас ништа не чини. Да кажемо, хајде да данас нешто учинимо, да видимо шта можемо да поправимо. Нажалост, не дешава се ништа. Исто је као и прве године. Тако је свих ових 30 година,” каже Ђукићева.

Породице убијених и несталих и даље чекају да се Србија и Хрватска договоре у вези са свим жртвама рата 90-их. Прошло је 30 година, а злочинци се и даље славе, каже Драган Пјевач.

“Ми смо дивљи људи на овим просторима. На свим овим просторима се славе злочинци. Мислим да је време да то прекинемо, јер то највише вређа жртву,” рекао је Пјевач.

Прочитајте још:  Зоран Милановић: На НАТО самиту у Бриселу предложио сам да интегришемо Косово, да коначно постану једна заокружена држава
За злочине у акцији Медачких џеп осуђен је хрватски генерал Мирко Норац и то на шест година затвора.

Првооптужени Рахим Адеми је ослобођен свих оптужби. Хрватско правосуђе оптужило је још тројицу припадника Хрватске војске на три и на пет година затвора. Породице убијених очекивале су да ће и српско Тужилаштво за ратне злочине покренути поступке за злочине почињене у септембру 1993., али се то до сада није десило.

РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *