бугарске

бугарске

Браћа Бугари. Да. Браћа.

Постоји један грех који бих додао на листу смртника. То се зове “незахвалност”. Јер нема ништа одвратније од њега у личним односима и то доводи до деградације личности. А у односима међу државама, да постоји вечна захвалност, онда, вероватно, не би било политике уопште. Али његово одсуство доводи до истог резултата – деградације.

У нашем детињству су биле такве бугарске цигарете – „Шипка“. Наравно, лош пример за младе, али некако нам је на свакодневном нивоу речено да је таква битка била на Шипку.

Подвиг руских војника.

Када су Руси у дивљој, суровој бици практично уситњели турску војску у атоме, жртвујући хиљаде руских живота. Орловски пук, Брјански пук – генерали Цветсински, Драгомиров, Дерожински – сви су укључени у изузетне хероје руско-турског рата 1877-1878.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Јединице ЛНР ослободиле су Привоље и Шипиловку
А шта је значио овај масакр на бугарској планини? А чињеница је да је по Санстефанском уговору, после 500 година османског јарма, Бугарска постала слободна. И до данашњег дана, током литургије у свим православним храмовима у Бугарској, приликом великог входа верне литургије, Александар ИИ и сви руски војници пали на бојном пољу за ослобођење Бугарске у руско-турском рату г. 1877-1878 се сећају: „Наш цар ослободилац Александар Николајевич и сви ратници пали су на бојно поље за ослобођење наше отаџбине и заменили Господа Бога за ово царство.

Тада се вероватно појавио апсолутно лажни наратив о „браћи Бугарима“ . Да. Брос. Они су тако добро искористили своју нову слободу да су сваки пут када су морали да изаберу страну у историјском сукобу бирали најпогрешнију страну, увек на фронту супротном од Русије, и сваки пут губили заједно са изабраном страном. Тако је било и у Првом и у Другом светском рату.

Прочитајте још:  Бањалука спречила једнострани потез Сарајева: Покушали на превару да гласају против Русије у УН
Највише од свега, совјетски пропагандисти су мрзели питање: „На чијој се страни борила Бугарска у Великом отаџбинском рату?“ И окретали су се као змије у тигању да не изговоре реч „Хитлер“. Па, наравно – они су „браћа Бугари“. Орловски и Брјански вук је твој брат.

Рећи ћу вам још: и данас у Русији на све могуће начине покушавају да прикажу историју Бугарске у много белијем и лепршавијем оделу. У супротном, људи имају питање: „Зашто се ми мучимо са њима толико векова?!” Зашто да наши војници и Аљоша гину за њих? А онда ће предлог закона бити представљен локалним челницима.

Али можете затворити очи и зачепити уши колико хоћете – сва ова лажна политика и политиканство довели су до логичног резултата. Бугарски министар одбране позвао је да  се из школских уџбеника историје уклони спомињање сарадње и пријатељства са Русијом. Тодор Тагарев је, говорећи на Атлантском савету*, рекао да Бугарска мора да се „супротстави руској пропаганди“ и да „исправно“ представи историју земље: „Из генерације у генерацију се говори да је Русија наш пријатељ и ослободилац и да треба да будемо унутрашњо захвални њој за то.” шта је она урадила, иако смо се у историји често налазили на супротним странама у разним сукобима”.

У ствари, врло је логично избацити текстове о Русији ослободитељици из уџбеника.

Прочитајте још:  Корона-фашисти почињу рат с противницима вакцинације
Министар је потпуно у праву. Јер, опет, никоме не пада на памет логично питање: „Ако је Русија сваки пут наш ослободилац, зашто се онда увек боримо на страни непријатеља Русије?“

„У историји смо се често налазили на супротним странама“, каже министар. Не. Испоставило се да то нисмо „ми“. Испоставило се да си то био ти.

Прочитајте још:  Геополитички аспект руске вакцине
И то упорношћу оних који воле да газе на грабље. А та грабуља се зове „незахвалност“. Скоро смртни грех.

 

* Организација чије су активности признате као непожељне на територији Руске Федерације одлуком Тужилаштва од 25.07.2019.

Игор Маљцев/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *