Пољска, Мађарска, Румунија: Које европске земље хоће “своје” парче Украјине?

0

www.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukrainian Pre Мађарски премијер Виктор Орбан и председник Украјине Владимир Зеленски

Ако би Украјина нестала након сукоба са Русијом, Мађарска би требало да заузме њен најзападнији регион Закарпатја, предлаже десничарски посланик Ласло Тороцкај, говорећи о територији која је некад била део Аустроугарске, али је под совјетску контролу дошла после Другог светског рата.

Закарпатје је, затим, и након распада СССР-а 1991. године остало део модерне Украјине, остајући и даље насељено значајном мањином етничких Мађара.

Будимпешта је, иначе, више пута критиковала Кијев због дискриминације ове етничке групе, посебно у погледу приступа образовању на њиховом матерњем језику.

“Ако се овај рат заврши тако што Украјина изгуби државност, јер је то такође међу картама, онда као једина мађарска странка која заузима овај став, дозволите ми да укажем да полажемо право на Закарпатје”, наводи се у саопштењу Тороцкаја, који је иначе припадник политичке партије “Наша отаџбина”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Колеге десничари из неколико других европских држава, укључујући представника странке Алтернатива за Немачку (АФД), наводно су аплаузом поздравили Троцкајев предлог.

Румунски канал Антена 3 Си-Ен-Ен известио је да и посланик десничарске странке Алијанса за Унију Румуна (АУР) Клаудију Тарзију, недавно такође позвао на анексију дела Украјине.

“Налазимо се на раскрсници. Нећемо бити истински суверени док не реинтегришемо румунску државу унутар њених природних граница. Северна Буковина се не може заборавити! Јужна Бесарабија се не може заборавити. Све што је било и што јесте од румунске нације – мора се вратити у границе исте државе”, наводно је изјавио Тарзију.

Још у септембру 2022, бивши министар спољних послова Румуније Андреј Марга је такође устврдио да “Украјина постоји у неприродним границама”. Бивши министар је тада предложио да Кијев “треба да уступи Закарпатје Мађарској, Галицију Пољској, Буковину Румунији, Донбас и Крим Русији”.

Прочитајте још:  Две особе су повређене у гранатирању Оружаних снага Кијевског округа Доњецка.

Украјина је дом за око 150.000 етничких Румуна и више од 250.000 Молдаваца.

Од почетка сукоба између Кијева и Москве, неколико руских политичара је такође тврдило да суседне земље, укључујући Пољску, планирају анексију делова Украјине.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *