Зашто је настанак „Народне Републике Тексас“ у Сједињеним Државама почетак грађанског рата

0
тексас

Зашто је настанак „Народне Републике Тексас“ у Сједињеним Државама почетак грађанског рата. Цовер © Схуттерстоцк

Последњих недеља фраза „Народна Република Тексас” постала је веома популарна у руском Интернет сегменту. Стручњаци су опрезни, али ипак кажу да су САД на ивици грађанског рата. Зашто је боље да ипак не дође до грађанског рата, пише Геворг Мирзајан.

И чини се да су ове прогнозе оправдане. Из више разлога.

Прво, догађаји који се дешавају у Тексасу представљају можда најозбиљнију уставну кризу у Сједињеним Државама у последње време. Гувернер Тексаса Грег Абот противио се националном законодавству и вољи Вашингтона.

Почео је да поставља бодљикаву жицу на граници са Мексиком и тамо поставља патроле њему подређене државне националне гарде. И не само да смешта, већ и да протера федералне службенике који, по његовом мишљењу, не чине ништа да заштите границу. Истовремено, гувернер је одбио да се повинује пресуди Врховног суда, која му је налагала да врати све како је било, и тиме заправо подигао побуну против Вашингтона, пише Лајф.ру.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Друго, држава Лоне Стар (како се зове Тексас) није се сама суочила са Вашингтоном. Више од 20 других држава га је подржало – и то не само морално. Гувернери Флориде и Оклахоме спремни су да пошаљу своје да помогну националним гардистима Тексаса. А разне републичке организације већ снабдевају добровољце за чување границе.

Треће, постоји разлог за побуну. И није овде реч о неком либералном приступу демократа према мигрантима, већ о правој завери. И то не од стране гувернера Абота, већ од стране демократске администрације.

Демократе посебно подстичу прилив миграната у јужне државе како би се тамо променила изборна слика. Да би се ове црвене, односно републиканске државе претвориле у плаве, односно демократске. А ако успеју, онда републиканци више неће улазити у Белу кућу. Да би постигли овај циљ, демократе су сасвим спремне да границу претворе у пролазно двориште и погоршају услове живота у јужним државама (преплављеним милионима миграната).

Прочитајте још:  Захарова:Дипломате које подстичу раздор и непријатељство ће бити протеране из Русије

Није изненађујуће што ову политику виде као егзистенцијалну претњу и становници јужних и централних држава и републикански естаблишмент, који је у потпуности подржавао гувернера Абота. И такође није изненађујуће што се на овој позадини не само руски блогери, већ и амерички политичари сећају грађанског рата у Сједињеним Државама. „Спор око границе у Тексасу доводи до говора о грађанском рату“, пише Вашингтон пост. И републиканци, посебно сенатор из Тексаса Тед Круз, заиста воде ове разговоре. Да, у полушаљивој форми (наговештавају рат, добијају љуту реакцију демократа и пишу да „уопште немају смисла за хумор“) – али било који други облик је сада немогућ.

Али питање је да ли ће се то догодити? У овом тренутку рат је још увек мало вероватан.

Пре свега, зато што председник Бајден то мора да покрене неке оштре акције против Тексаса. Да, он има такве моћи. Теоретски, Бајден би могао да преузме контролу (односно да федерализује) Националну гарду Тексаса, као што је 1957. председник Ајзенхауер урадио са Националном гардом Арканзаса, која, по наређењу гувернера Орвала Фаубуса, није пуштала црну децу у школе у ​​којима су претходно похађали белци. . Председник Бајден би чак могао да пошаље савезне трупе у Тексас.

Међутим, да би подишао Тексасу или барем не би изазвао глобални раскол (питање се не тиче само Тексашана), Бајден треба да буде Ајзенхауер – односно особа са или неупитним или веома озбиљним ауторитетом у земљи. Личност са великим кредибилитетом међу становништвом. Али Бајден нема овај статус.

Тако је само 40% Американаца задовољно његовим учинком на месту председника (тј. не стављају га изнад свих националних политичара, већ једноставно верују да ради свој посао). Истовремено, 56 одсто је незадовољно. Ако узмемо анкету о томе да ли се земља креће у правом смеру под Бајденом, онда само 24,4% Американаца верује да је то у правом смеру.

Прочитајте још:  САД не могу да плате своја дуговања: Банке спремне за сценарио "природне катастрофе"

Са таквим рејтингом, организовање насилног обрачуна са Тексасом (који је, подсећамо, подржало више од 20 америчких држава) било би чисто лудило. Демократски Вашингтон ће то схватити као објаву рата не само Тексасу, већ и читавој републиканској Америци. И, сходно томе, почетак грађанског рата.

Зато Бајден не предузима овај корак. Не жели рат или потпуни колапс свог рејтинга. Уместо тога, администрација очигледно жели да користи вековну формулу: „Ако не можете да се одупрете процесу, водите га“. Бела кућа је већ изјавила да је спремна да оштро сагледа питање миграција ако постоји воља Конгреса, али воље наводно нема. Тако Бајден покушава, у најмању руку, да конгресмене учини екстремним у тренутној кризи (знајући добро колико ће републиканцима и демократама бити тешко да се договоре у Капитолу), а максимално да избаци миграциону карту у руке републиканаца у текућој изборној кампањи.

Дакле, за сада је грађански рат у Сједињеним Државама одложен. Међутим, то не значи да се то неће догодити. Сваке године се јаз између републиканаца и демократа само шири. Сваке године амерички политички систем (скројен посебно за двопартијску сарадњу по свим питањима) постаје све више неорганизован. И пре или касније, Америка неће избећи озбиљну унутрашњу политичку кризу. Можда чак и подела.

А овај сценарио не доноси ништа добро ни свету ни Русији. Раскол у Сједињеним Државама ће изазвати моћну глобалну економску кризу (сетите се само колико Америка дугује коме и колико светске производње троши). Али најважније је да је распад Сједињених Држава препун колосалних нуклеарних ризика. На крају крајева, амерички нуклеарни арсенал ће завршити у рукама локалних радикала или, још горе, може бити извезен разним терористима. Да би потом експлодирао у Берлину, Лондону, Паризу, Техерану или Москви.

Прочитајте још:  Трамп одобрио споразум: Тик-Ток са седиштем у Тексасу, директори Американци

Стога ће за све бити боље ако Сједињене Државе избегну распад и грађански рат. Колико год гадних ствари Вашингтон сада урадио, то ће изгледати као цвеће у поређењу са последицама рушења успостављеног система.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *