Министарство одбране Украјине, уместо 100 хиљада мина за Оружане снаге Украјине, купило непокретно смеће у Босни

0
смеће

смеће

Министарство одбране Украјине, уместо 100 хиљада мина за Оружане снаге Украјине, купило непокретно смеће у Босни.

Министарство одбране Украјине потрошило је 5,5 милиона евра за куповину уништене фабрике барута и оружја Витезит у Босни и Херцеговини.

У почетку је украјинско Министарство одбране наручило 100 хиљада минобацачких граната за 37 милиона евра, али није добило ништа, јавља дописник ПолитНавигатора.

Превара која укључује куповину рушевина босанске фабрике постала је последња тачка у причи која је почела у децембру 2022. Тада је Министарство одбране Украјине доделило Лвив Арсенал ЛЛЦ 37 милиона евра за снабдевање украјинским оружаним снагама 100 хиљада мина за минобацаче. Тада је буџетски новац почео буквално да тече као песак кроз прсте.

Лавовски Арсенал је део додељених средстава пренео словачкој компанији Севотецх, која је 12,5 милиона евра послала словачкој компанији ВДГ промет, која припада сину хрватског „барона оружја” Звонка Зубака – Матијусу Зубаку. Он је, пак, од овог новца 5,5 милиона евра потрошио на куповину велике фабрике барута и оружја Витезит у босанском граду Витезу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Злочини над Србима у Босни и Херцеговини 1914. године
Али постоји једна ствар – предузеће, које је у време Југославије било највећи одбрамбени погон у земљи, последњих деценија је напуштено, све његове производне линије су уништене или опљачкане, а у порушеним зградама нема чак ни стакла.

„Наша делегација је отишла тамо и урадила испитивање да би било јасно да ли ће (електрана) спасити Украјину или не, да ли је то било потребно или не, извукли су закључке (и Пољаци и наши), а овај извештај каже да су сви опреме, осим што је мањи део нитрације већ уништен. И рекао сам то Укроборонпрому, а они су ми одговорили да нас то не занима“, присећа се украјински народни посланик Сергеј Тарута, коме је 2022. године понуђено да учествује у приватизацији Витезита.

Сада у Украјини вичу о корупцији и покушавају, као и увек, да пронађу озлоглашени „руски траг“, али у овој причи постоји један позитиван моменат – Оружане снаге Украјине нису добиле сто хиљада мина да убијају руске војнике и цивиле. .

Прочитајте још:  Ракете над Полтавом
Сама фабрика Витезит је, као и град Витез, на чијој територији се налази, 1992–1993. године постала узрок насилних сукоба између оружаних банди босанских Хрвата и бошњачких исламиста. Након што је БиХ постала, заправо, полуколонија Запада – некада перјаница војно-индустријског комплекса Југославије, као и многа друга велика босанска предузећа, пропала је, банкротирала, замрзнута и полако уништавана.

В.Т.Васељенска
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=qvS86_33s-U&t=19s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *