Велике компаније нуде својим запосленима терапију психоделичним дрогама за бољу продуктивност и лепши осећај на послу

1
дрогама

ABC

Све већи број компанија истражује могућност пружања покрића за терапију психоделичним дрогама за своје запослене као начин за уштеду и ефикасно лечење менталних здравствених проблема, пише Њујорк тајм пост.

Недавна истраживања су показала да добро познате дроге за забаву попут МДМА [екстази], псилоцибина [“магичне” печурке] и кетамина — који је легализован за медицинску употребу — представљају корисне алтернативе за лечење бројних менталних проблема укључујући депресију, анксиозност и ПТСП.

Хорхе Јант, оснивач компаније Plexis Healthcare Systems, рекао је за The Wall Street Journal да је почео да пружа покриће за терапију уз помоћ психоделика својим запосленима преко стартапа за бенефиције Enthea.

“Ја сам лично експериментисао са психоделицима и могао сам да видим како би они могли бити од користи људима,” рекао је Јант за лист.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бизнисмен је рекао да је почео да размишља о покривању психоделичних терапија након што је анонимни извештај о употреби прописаних лекова у компанији открио колико његових запослених узима медикаменте за ментално здравље. “Употреба антидепресива међу мојим запосленима и њиховим породицама била је изузетно велика,” рекао је он.

Јант сматра да здравствени систем САД превише наглашава лекове на рецепт и верује да би његови радници могли имати користи од алтернативне терапије.

То ће дугорочно уштедети новац у поређењу са скупим, традиционалним сеансама терапије и учиниће његове запослене срећнијима и продуктивнијима, рекао је он за WSJ.

Enthea својим клијентима нуди покриће за терапију уз помоћ кетамина, а у наредним месецима ће моћи да покрије и псилоцибин ако се налазе у Орегону или су спремни да тамо путују — где је сада легално за медицинску употребу. Компанија је рекла да ће, уколико МДМА буде одобрен од стране Управе за храну и лекове, додати га на своју листу.

Прочитајте још:  ЦИА открила документе о својој сарадњи са Васељенском патријаршијом

Шери Рајс, извршна директорка Enthea, рекла је да се управо протекле године више од десет компанија пријавило за покриће терапије и још 50 је потписало писма о намерама.

Терапија психоделицима све се више сматра легитимним третманом за ментално здравље јер постаје све присутнија, посебно међу елитама у Силиконској долини и на Волстриту.

Илон Маск, међу најбогатијим људима на свету, био је отворен у вези са својом употребом кетамина из здравствених разлога — чак је рекао да његова употреба дроге користи његовим инвеститорима и помаже му да управља “негативним хемијским стањем” у свом жестоком интервјуу са Доном Лимоном прошлог месеца.

Суоснивач Google-a Сергеј Брин је рекао да је користио псилоцибин, док је покојни Стив Џобс био гласни заговорник ЛСД-а.

Милијардер Питер Тил је уложио милионе у ATAI Life Science, фирму која има за циљ да користи халуциногене у медицини, а прошле године, власник Метса Стив Коен донирао је 5 милиона долара MAPS-у, Мултидисциплинарном удружењу за психоделичне студије.

Прошле године, 17% послодаваца је известило да улажу у решења за терапију психоделицима за ментално здравље својих радника, према анкети коју је спровела консултантска фирма за бенефиције NFP, наводи WSJ.

Док многи нови клијенти Enthea са нетрпљењем ишчекују како ће њихови запослени реаговати, и даље постоје забринутости међу компанијама о ризику да њихови радници користе дроге у не клиничком окружењу.

Многи доктори који нису обучени као психијатри сада додају кетамин свом арсеналу за пацијенте који га користе код куће, рекао је за лист Дејвид Феифел, психијатар и медицински директор Kadima Neuropsychiatry Institute у Ла Џоли, Калифорнија.

Прочитајте још:  Неће бити лаког хода да се француске марионете врате на власт у Нигеру

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Велике компаније нуде својим запосленима терапију психоделичним дрогама за бољу продуктивност и лепши осећај на послу

  1. VRLI NOVI SVET, naziv knjige koju je Oldos Haksli napisao 1932 godine i sve ovo što se dešava danas je predviđeno u njoj, uključujući to da kompanije dele drogu (istina posle posla, a ne za vreme njega, ali newšto se usavršilo za protekčih stotinak godina).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *