Више јавно тужилаштво из Београда покренуло истрагу поводом промоције књиге “Хомогена Србија 1941.” у Загребу

1

У вези са видео-снимком са скупа одржаног у Хрватском државном архиву у Загребу, на којем је представљена књига “Хомогена Србија 1941.” аутора Стјепана Лозе, Више јавно тужилаштво у Београду је покренуло поступак због кривичног дела изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости. Видео снимак је убрзо постао виралан на друштвеним мрежама, што је узроковало осуду широм региона.

Према изјавама аутора књиге и других учесника скупа, изнесене су оптужбе против српског народа за наводни геноцид над Хрватима током Другог светског рата и касније, користећи ревизионистичке интерпретације историје које негирају чињенице о злочинима почињеним током тог периода. Тужилаштво у Београду ће предузети све потребне мере како би утврдило да ли се ради о кривичном делу и који су сви спорни елементи овог случаја.

На сминку се могу чути изјаве аутора и других учесника скупа, у којима се заменом теза и извртањем историјских чињеница Срби лажно оптужују за геноцид над Хрватима током Другог светског рата и касније.

Скуп у Загребу је изазвао негодовање међу историчарима и јавним личностима у региону, који су указали на опасност од искривљавања историјских чињеница и стварања националних подела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Више јавно тужилаштво из Београда покренуло истрагу поводом промоције књиге “Хомогена Србија 1941.” у Загребу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *