Ко је све финансирао Саву Манојловића и “Крени-Промени”: Рокфелер, Сорошев Фонд за отворено друштво,Social Impact Award, Фондација Конрад Аденауер

1
крени

Саво Манојловић

Организација “Крени-Промени”, предвођена Савом Манојловићем, често се у јавности представља као непристрасна и независна, усмерена на решавање еколошких и грађанских проблема. Својим акцијама, петицијама и позивима за донације, Манојловић и његови сарадници истичу да су покрет покренут од стране обичних људи који се боре за правду и одрживу будућност​ (Kreni-Promeni)​​ (Kreni-Promeni)​.

Међутим, иза ове слике независности крије се значајно финансирање од стране неколико међународних фондација. Наиме, “Крени-Промени” је до сада примила средства од Рокфелерове фондације, укључујући грантове од 25.000 и 60.000 долара​ (Rockefeller Brothers Fund)​. Поред тога, организација је добила подршку и од Фондације за отворено друштво (Open Society Foundations) Џорџа Сороша, иако тачни износи ове подршке нису јавно објављени​ (Open Society Foundations)​​ (Open Society Foundations)​.

Организација је такође учествовала у програму Social Impact Award (SIA), који подржава младе предузетнике у области социјалних иновација, али ни овде нису објављени конкретни износи​ (Social Impact Award Serbia)​. Осим ових, “Крени-Промени” је добила подршку и од Фондације Конрад Аденауер, познате по промовисању демократије и политичке едукације​ (Dnevni list Danas)​.

Политички аналитичари се слажу да организација која прима финансијску подршку од ових фондација не може бити независна, већ је увелико зависна од интереса својих донатора. Сматра се да овакве НВО испуњавају циљеве странаца у земљама у транзицији, каквом они и даље виде Србију, под плаштом цивилног сектора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ово не само да доводи у питање етичност и легитимитет Саве Манојловића и његове организације у њиховим покушајима да се укључе у локалну политику и изборе за власт у Београду, већ поставља и шири контекст о потенцијалним утицајима страних фондова на локалне иницијативе. Када би ситуација била обрнута, односно када би нека организација у страној земљи била финансирана од стране Србије, та организација би се суочила са проблемима и у остваривању друштвеног рада и камоли политичког утицаја.

Прочитајте још:  Отпоздрав Александра Вучића: Јакове и Дритане – од вас нам ништа не треба!

Ово питање је веома важно јер особе које примају значајне износе од страних фондација могу бити оданији страним интересима него локалним потребама и приоритетима. Организације попут “Крени – покрени”, нису ништа друго него средство за спровођење циљева својих донатора, што утиче на њихову транспарентност и интегритет.

Грађани имају право да знају ко стоји иза покрета, странке или појединца  који се бори за њихове гласове и будућност града. Такве информације су кључне за транспарентност и одговорност свих који учествују у јавном животу и политичким процесима. Када грађани знају ко финансира и подржава одређену организацију, могу боље разумети њене мотиве, циљеве и потенцијалне утицаје на политику и друштво.

Посебно што се тиче организација као што је “Крени-Промени”, које се представљају као глас народа, важно је да грађани знају одакле долази финансијска подршка. Ово укључује детаље о донацијама од страних фондација као што су Рокфелерова фондација, Фондација за отворено друштво, Social Impact Award и Фондација Конрад Аденауер. Доћи на листу оваквих спонзора, није лако, и то је чињеница коју треба да знају сви грађани Србије.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ко је све финансирао Саву Манојловића и “Крени-Промени”: Рокфелер, Сорошев Фонд за отворено друштво,Social Impact Award, Фондација Конрад Аденауер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *