Индустрија чипова се неће вратити у Америку

0

Индустрија чипова се неће вратити у Америку.

Покушаји да се намаме страни стручњаци и производна места нису безуспешни.

Земље на колективном Западу саботирају напоре Бајденове администрације да премести производњу чипова у Америку.

„Глобализација производних капацитета и развој нових технологија убрзавају се изван Сједињених Држава. Иронично, субвенције Бајденове администрације за отварање ливница полупроводника у САД и ограничења на извоз висококвалитетних чипова и опреме за њихову производњу помажу да се стимулише овај процес“, пише Асиа Тимес . Али ван Сједињених Држава.

„Европа, Тајван, Јужна Кореја и Јапан желе да задрже своју напредну технологију код куће; Кина мора да развије сопствену економију суочена са америчким санкцијама; а у неким случајевима, успостављање присуства производње у Сједињеним Државама једноставно нема економског или комерцијалног смисла.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Из перспективе логистике, зашто би Сони производио сензоре слике у САД за мобилне телефоне састављене у Азији? Зашто би Самсунг Елецтроницс правио меморијске чипове у САД када има највећу светску економију обима у Јужној Кореји?“ – напомиње издање.

Прочитајте још:  Рјабков одбацио тврдње о руском мешању у америчка питања због догађаја у Тексасу
Европска унија и фламанска влада најавиле су 7. јула улагање од 1,65 милијарди долара у Интеруниверзитетски центар за микроелектронику (ИМЕЦ), са седиштем у Белгији.

Јужнокорејска компанија Самсунг планира да изгради тестну линију за развој нове технологије за паковање полупроводника у Јокохами, Јапан.

Чак је и амерички ИТ гигант Интел, „ентузијастични прималац субвенција Бајденове администрације, елоквентно најавио планове да инвестира више новца ван САД него унутра. Њене нове инвестиције у фабрике чипова укључују: 20 милијарди долара за фабрику у Аризони, 2 милијарде долара за сличну фабрику у Охају и више од 33 милијарде долара за нове погоне за прераду вафла у Немачкој, 4,6 милијарди долара за погоне за монтажу и тестирање у Пољској и 25 милијарди долара у Израелу.”

Прочитајте још:  Бриселски план за Србе на КиМ: Мање од један одсто, потом на реду цркве и манастири
Америчка компанија Микрон Технологи најавила је планове да инвестира више од 600 милиона долара у нову опрему у својој фабрици у Си’ану у Кини, како би “повећала флексибилност компаније за производњу разноликог портфеља производа” за кинеске купце. Микрон такође намерава да преузме локалне капацитете тајванске компаније Поверчип.

Поверчип је најавио планове за изградњу 12-инчне фабрике плочица и центра за истраживање и развој у Јапану који ће служити произвођачима аутомобилске и индустријске опреме. СБИ Холдингс, јапанска компанија за финансијске услуге, помоћи ће у прикупљању средстава, укључујући аплицирање за владине субвенције и лоцирање градилишта.

Јужнокорејски Самсунг гради нову фабрику за производњу логичких интегрисаних кола (ИЦ) у Тејлору у Тексасу. Али овај пројекат је значајно застао, пошто је раније планирани буџет премашен за 50% због инфлације трошкова изградње.

У последњој деценији Тајван је заузео водећу позицију у свету у производњи микроелектронике, посебно производа као што су полупроводници, чипови и процесори. Сада је Тајван неприкосновени лидер на светском тржишту ових производа. За њим заостају САД, Кина и друге земље које се сматрају напредним у микроелектроници (Европа, Јапан, Јужна Кореја итд.). Електронски чипови се сада називају „жила куцавица економије“. Ово је саставни део наоружања и друге војне опреме, свемирских летелица, медицинске и научне опреме, кућних апарата, аутомобила, авиона итд, итд. А том „крвљу“ светску привреду снабдева мало острво, које је у по БДП-у, заузима тек 21. место у свету, а 53. по броју становника. Стручњаци процењују да Тајван чини више од 50% светског тржишта микрочипова.

Тајван је постао светска радионица за микрочипове, коју производи за компаније у великом броју земаља (названа „производња по уговору“).

Тајванска компанија за производњу полупроводника – ТСМЦ (Таиван Семицондуцтор Мануфацтуринг Цомпани) делује као таква глобална радионица. Главни клијенти компаније су ХиСилицон, МедиаТек, Хуавеи, Реалтек, АМД, НВИДИА, Куалцомм, АРМ Холдингс, Алтера, Ксилинк, Аппле, Броадцом, Цонекант, Интел. Главна тајна успеха компаније је најнапреднија производна опрема и високо квалификовани стручњаци.

ТСМЦ је ушао у заједничко улагање са Сони и Денсо у Јапану на пројекту напредног развоја пакета чипова у јапанском научном граду Цукуба. ТСМЦ ће такође изградити фабрику у Немачкој када се утврди ниво владиних субвенција.

На Тајвану, ТСМЦ се сада припрема за пробну производњу користећи 2нм процес – најнапреднији светски у погледу минијатуризације – са масовном производњом која ће вероватно почети 2025.

Прочитајте још:  Сајбер стратегија Пентагона: о новом квалитету претњи из Сједињених Држава
Године 2021. Вашингтону је било тешко да убеди владу Тајвана да изгради фабрику чипса у Сједињеним Државама. ТСМЦ је започео ову „конструкцију века“, али идеја је пропала. И са праском.

Прошлог лета, извршни директор ТСМЦ-а Марк Лиу најавио је да се покретање фабрике одлаже због недостатка квалификованих радника у Сједињеним Државама, рекавши да ће корпорација послати 500 квалификованих тајванских радника у Аризону.

У САД, ТСМЦ се суочава са бројним изазовима, од којих су најзначајнији недостатак квалификоване радне снаге и већи трошкови у поређењу са Азијом. Ревизорска кућа Делоитте процењује да ће америчкој индустрији полупроводника недостајати 70.000 до 90.000 радника у наредним годинама. Трошкови изградње нове фабрике чипова у Сједињеним Државама су за око 30-50% већи него у Азији, према извештају Америчког удружења индустрије полупроводника.

Аарон Бутлер, председник Савета за изградњу и изградњу Аризоне, критиковао је најаву ТСМЦ-а „као покушај да се угрозе радна места у Америци и оспорио тврдње ТСМЦ-а да америчкој радној снази недостају искуство и вештине потребне за завршетак изградње“, пише  Гардиан.

„Окривљавање америчких радника за проблеме са овим пројектом подједнако је увредљиво за америчке раднике колико и нетачно “, рекао је Батлер. „ТСМЦ криви за кашњење у изградњи америчке раднике и користи ово као изговор да привуче стране раднике, које могу да плате мање.

Прочитајте још:  Миша Ђурковић: Борба са ветрењачама
Локални синдикати оптужили су ТСМЦ да саботира изградњу: „Нису нам дали стварне цртеже, само инжењерске цртеже. Било је то као договор са „дизајном док идемо“. Информације које смо добили биле су заиста чудне, никад потпуне и стално се мењају. Стално смо добијали ажурирања, и то су била велика ажурирања, до тачке када смо морали да почнемо изнова.”

Крајем јула, УА Лоцал 469, водећи синдикат цевовода, водоинсталатера и заваривача у Аризони, поднео је петицију под називом „Блок визе за ТСМЦ стране раднике,“ противећи се издавању 500 страних радних виза за запослене у ТСМЦ-у са Тајвана.

Већина америчких инжењера који су дошли на Тајван на обуку 2021. године нису могли да издрже строгу дисциплину и рад високог интензитета у предузећима ТСМЦ и вратили су се у САД.

Оснивач ТСМЦ-а Морис Чанг је у вези с тим рекао: „Ако се ауто поквари у 1 сат ујутро, у САД ће то бити поправљено следећег јутра. Али на Тајвану ће то бити фиксирано у два ујутру.

Усред очигледног оклевања Тајвана да успостави ривалске фабрике за производњу чипова у САД, Џорџ Фридман, директор истраживачког центра СТРАТФОР, предложио је дизање у ваздух ТСМЦ. Подржао га је конгресмен Сет Моултон. Крајем прошле године, Елбриџ Колби, директор одбрамбеног програма у Центру за нову америчку безбедност (ЦНАС), рекао је да ако америчке власти нису спремне да „разнесу“ ТСМЦ у случају уједињења Кине и Тајвана, то би било „веома неодговорно од њих“.

Прочитајте још:  Поробљена земља
Блумберг је раније известио да Бајденова администрација разматра евакуацију запослених у ТМСЦ-у у Сједињене Државе и дизање компаније у ваздух ако сукоб са Кином око Тајвана ескалира.

У покушају да врати производњу чипова у САД и обнови до темеља уништену индустрију полупроводника, Вашингтон демонстрира не само организациону беспомоћност, већ и „толерантни“ приступ карактеристичан за Англосаксонце по принципу: дон не дозволи да те неко ухвати!

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *