Милиони за тргове, али не и за њиве: Докле ће Србија да занемарује пољопривреднике?

0
србија

Трг Републике (Фото: Милица Живковић / Васељенска ТВ)

Док је цена реконструкције Трга Николе Пашића у Београду порасла за око 30 милиона динара (256.000 евра), што укупно износи 731.226.837 динара, пољопривредници у Србији и даље се боре за основне субвенције које би им омогућиле одрживу производњу и конкурентност.

Недостатак средстава у буџету за субвенције пољопривредницима је озбиљан проблем. Представници четири синдиката пољопривредника, који су прошле године склопили споразум са Владом Србије, наводе да у буџету нема новца за субвенцију од 17.000 динара за сертификовано семе. Овај проблем је био предмет бројних састанака, али до сада није пронађено решење​ ​.

Озбиљне земље света показују колико је важно инвестирати у пољопривреду. Она је основа за сигурну храну и одрживи економски развој. Развијене земље обезбеђују значајне субвенције својим пољопривредницима, што резултира јачом економијом и стабилнијим руралним подручјима. Улагање у пољопривреду не само да доприноси економском расту, већ и јача локалне заједнице и побољшава квалитет живота у руралним подручјима.

Насупрот томе, у Србији се приоритет даје пројектима као што су реконструкције тргова, што су пројекти који, иако можда имају симболичку и естетску вредност, не доприносе директно побољшању економских услова и живота грађана. Политика улагања мора бити промењена како би се обезбедила адекватна подршка пољопривредницима, што је кључно за дугорочни одрживи развој и просперитет земље​ ​.

Пољопривредници који су се недавно окупили у Суботици траже хитан састанак са представницима Министарства пољопривреде. Они истичу да су многи проблеми, као што је статус појединих њива и регистрација у систем е-Аграр, и даље нерешени. Ови проблеми су били предмет преговора и састанака, али до сада није пронађено решење​​.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Вучићев режим укинуо плаћање пореза на коцкарнице, кладионице, казина

Поред тога, пољопривредници се суочавају са проблемима у вези са обезбеђењем средстава за субвенционисане кредите и регулисањем дугова по основу неплаћених доприноса за пензијско осигурање. Ови захтеви су били на дневном реду састанака са премијерком Аном Брнабић и министарком пољопривреде Јеленом Танасковић, али решења и даље нема​​.

Реконструкција Трга Николе Пашића је значајна инвестиција, али је важно поставити питање приоритета у трошењу буџетских средстава. Док се новац улаже у пројекте који имају естетску и симболичку вредност, пољопривредници, који су кичма економије, остају без потребне подршке. Ово указује на потребу за промишљеним и одговорним улагањем које ће донети дугорочне користи за целу земљу​ .

Пример развијених земаља показује да улагање у пољопривреду и привреду представља основу за стабилан економски раст. Пољопривреда не само да обезбеђује храну, већ и подстиче запошљавање, развој руралних подручја и целокупан економски развој. Због тога је важно да се и у Србији приоритети поставе на начин који ће обезбедити дугорочни развој и просперитет.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *