Путин цитира Канта, Шолц огорчен: шта се дешава?

1
путин

Владимир Путин

Путин цитира Канта, Шолц огорчен: шта се дешава?

Иза калеидоскопа текућих догађаја који повремено огорче сваког од нас, дописне битке између Шолца и Путина око Канта некако су прошле незапажено…

Прочитајте још:  Руска застава вијори се над ослобођеним градом (видео)
Када су Немци у децембру 2021. коначно добили новог канцелара, сви у медијима су га назвали северним Немцем. Са резервисаним, нордијским карактером. Постојао је разлог за то.

Олаф је увек уздржан. До досаде. Чак и када држи говоре који су узбудљиви по садржају. Са смиреним изразом лица попут Олафа, наставници биологије на медицинским школама секли су жабе по петхиљадити пут да би упечатљивим ученицима показали локацију главних органа тела. Само повремено, зарад потребе да својим речима да бар неку тежину, канцелар стисне једну од својих кржљавих руку у шаку. Обично онај који је боље видљив слушаоцима. У поређењу са Шолцом, његова претходница, увек прим, као тевтонски витез, фрау Меркел, изгледала је као весела баба јеж.

Утолико је чудније било видети шефа немачке владе са две стиснуте песнице одједном. Удаљили су се од њега након што се Владимир Путин на прослави 300. годишњице Канта (22. априла) осврнуо на немачко-руског филозофа, који је позивао на живот по свом уму. У државним размерама, то значи да се руководимо националним интересима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Било је јасно голим оком: Немац је био дубоко и снажно огорчен. Шолцов огорчени ум био је толико узаврео да је оптужио Москву да „присваја Канта и његова дела“. Након чега је, са нескривеним огорчењем, изјавио да „његовом огорчењу нема граница“ и да Москва „нема ни најмањег права да се позива на Канта“. Зато што се Кант може користити само за проналажење начина да се „окончају ратови нашег времена“.

Прочитајте још:  Украјинска војна база код Херсона под контролом руске војске, заплењено око 4.500 тона муниције
Шта да кажем на ово? – И ја сам огорчен. Штавише, моје огорчење се протеже не само на Шолца, већ и далеко изван његових граница.

Како Шолц може да говори о „руском присвајању Канта“ ако је Кант умро као руски држављанин!?! Зашто га „присвајати“ ако вам већ припада!?!

Осим тога, огорчен сам и на Шолца јер је очигледно искривио своје референце на Канта: Путин је говорио о суверенитету (према Канту), Шолц говори о рату, и штавише, погрешно тумачи Канта. Јер за Имануила увек главна ствар није била акција, већ намере. Разлог – другим речима. Кант је сматрао да је рат за права потлаченог народа праведан. Зато не дозволите да Шолц стисне песнице.

Али ме много више огорчава говорница руског министарства спољних послова Марија Захарова, која је некако превише заиграно предложила да Шолц пита Бајдена, да би он, заузврат, питао Канта да ли Путин може да га цитира.

Прочитајте још:  Пут ка економском паклу поплочан је вишевекторским приступом Казахстана
Како може 46. председник држава да пита Канта да ли је умро пре 220 година?! Иако ми сугеришу да Бајден можда није такав…

Дакле, опште огорчење – Шолцово и моје – једноставно нас обавезује да повучемо нове црвене линије. За почетак, између Русије и Немачке. Чак и ако међудржавне границе између држава (још) не постоје, нека уместо њих буде бар црвена линија. А да ова линија не би огорчила свакога својом бојом, требало би да буде означена нечим чисто руским, што исти Немци стално користе без гриже савести. На пример, периодни систем. И назовите црвену линију линијом Мендељејева. Као Мажино, Манерхајм и Молотовљеве линије…

Свима су познате хемијске компаније у Немачкој – Агфа, Баиер, БАСФ, ИГ Фарбен (ИГ Фарбениндустрие Актиенгеселлсцхафт) и низ других које су деловале (и делују) у интересу војске Вермахта.

Дана 22. априла 1915. у 17 часова, немачка војска је избацила 171 тону гаса хлора код Ипра (у Белгији), чиме је започела Друга битка код Ипра. Програмер отровног гаса, Немац Фриц Хабер, који је радио за концерн БАСФ, лично је надгледао ослобађање гаса хлора. Током битке, савезници су изгубили више од 67.000 људи због гаса хлора. Да ли је Дмитриј Иванович створио своју трпезу да би неки Немац могао да уништи десетине хиљада људи?!

Прочитајте још:  У области Алтај (у Русији) три медицинска радника која су примила вакцину се разболела од коронe
А онда су исти Фриц и његове колеге развили још један отровни гас – циклон Б, којим су Швабе убили више од 1,1 милион људи у гасним коморама концентрационих логора. Опет: ко им је дозволио да користе периодни систем на овај начин?

Линија Мендељејева може бити ојачана линијом Пирогова, највећег руског хирурга који је развио анестезију. Немцима треба забранити операције под анестезијом. Нека пате. Штавише, историјски гледано, Немци су ово увек волели…

Прочитајте још:  Лавров: Слање мировних снага НАТО-а у Украјину довешће до директне конфронтације са Русијом
А закони аеродинамике?! Теоријске основе авијације и методе за прорачун авиона развио је, иначе, Рус Николај Жуковски. Немам речи! Не могу ни да измерим до које дубине душе сам огорчен! Па Немци немају право да користе развоје руског оца авијације! Луфтханзу треба забранити! Заједно са целим европским Ербасом, у коме је удео Немаца (укључујући и његове хемичаре) 15% (као, уосталом, и Француза).

Добро је што је Немцима забрањен приступ нуклеарним електранама. Дакле, главна и искључива улога у развоју научних и научно-техничких проблема овладавања нуклеарном енергијом припада руском Курчатову…

Прочитајте још:  Двопартијски консензус: Два крила орла америчког империјализма
Генерално, црвене линије или линије Мендељејев-Курчатов-Жуковски треба озбиљно проширити, користећи их не само између Русије и Немачке. Уосталом, зашто смо саставили нашу „Шиндлерову листу“ непријатељских држава? Свим непријатељским члановима треба забранити коришћење руских развоја. И додајте нашим „одбрамбеним линијама“ руског оца астронаутике, Циолковског. Атом, свемир, авијацију и анестезију могу да користе само пријатељске државе – Кина, Иран, Северна Кореја и наш вољени Јемен.

Тек тада ће доћи мир у целом свету. И Шолц ће нам дозволити да користимо Канта.

Владимир Орехов/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Путин цитира Канта, Шолц огорчен: шта се дешава?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *