Нови конфликт интереса: Саво Манојловић и његова друга НВО која је под потпуном контролом УСАИД, Светске банке и УН!

0

Саво Манојловић, као председник Удружења за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ) и директор НВО КРЕНИ-ПРОМЕНИ, истовремено игра кључне улоге у две значајне невладине организације у Србији. Поред тога, он је кандидат за градоначелника Београда испред КРЕНИ-ПРОМЕНИ. Његова двострука улога подиже важна питања о конфликту интереса и независности на политичкој сцени .

Конфликт интереса представља озбиљан изазов када је реч о транспарентности и етици у јавном и невладином сектору. Може доћи до конфликта интереса ако председник невладине организације користи ресурсе и платформу организације за личне политичке циљеве. То се посебно односи на ситуације када се организацијске активности и ресурси користе за промоцију личних политичких амбиција. У случају Саве Манојловића, овај потенцијални конфликт је посебно изражен због његове истакнуте улоге у обе организације и његове кандидатуре за градоначелника Београда.

Важно је да се активности организације јасно раздвоје од политичких активности појединца. Ово укључује не само финансије и ресурсе, већ и људске ресурсе, време и платформе за комуникацију. Манојловић  је већ у ситуацији да буде мета оптужбе за злоупотребу положаја и ресурса у сврху личне политичке користи. А будући да користи дато удружење, бар што се тиче ресурса на друштвеним мрежама, да смо иоле правна држава неко би поставио питање о злоупотреби положаја, будући да у српском закону јасно стоји: ” Може доћи до конфликта интереса ако председник невладине организације користи ресурсе и платформу организације за личне политичке циљеве. ”

Финансирање невладиних организација често долази под лупу јавности, посебно када те организације утичу на политички живот.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Pro patria! Pro libertate! Pro vita certamus!

Манојловићеве организације добијају финансијску подршку од значајних међународних институција као што су USAID, Уједињене нације и Светска банка. Овај аспект финансирања поставља питање његове независности као политичког кандидата. Иако се Манојловић залаже за права грађана и транспарентност, чињеница да су његове организације финансиране од стране ових институција може навести на закључак да он није потпуно независни кандидат.

Критичари тврде да је он марионета кроз коју ове институције могу остваривати своје интересе у Србији. То је посебно осетљиво питање у земљи где је суверенитет важна тема у јавном дискурсу.

КРЕНИ-ПРОМЕНИ је постала позната по својим кампањама за заштиту животне средине, борбу против корупције и промоцију грађанског активизма. Манојловић је био на челу ових иницијатива, користећи своје лидерске способности и платформу организације за привлачење пажње јавности на важна питања. Ове активности су допринеле његовом угледу, али су истовремено поставиле питања о могућем конфликту интереса када је одлучио да се кандидује за политичку функцију.

Теодора Николић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *