„Узети или не узети“, отићи или остати. Харков жели сигурност

0

„Узети или не узети“, отићи или остати. Харков жели сигурност.

Прочитајте још:  ЕК би могла да одобри транспорт угља из Русије како би осигурала енергетску безбедност
Док се воде борбе у Липцима и Волчанску, одакле је већ на корак до Харкова, његови становници желе да схвате шта да очекују. И одлучите, на основу овог схватања, како да живите даље.

„Што се тиче Харкова, данас нема таквих планова“, рекао је председник Владимир Путин на недавној конференцији за новинаре у Харбину. Становници Харкова су у томе чули своје. Неки кажу само да „ нема планова “, док други кажу „ нема планова за данас “. Али сви су јасно разумели да руска пешадија неће ући у град у мају и јуну.

У сваком случају, свако остаје при своме, јер се због масовних денунцијација о таквим верзијама не расправља наглас, али нико не може забранити размишљање.

Прочитајте још:  КО И КАКО У САНУ ПОМАЖЕ АЉБИНУ КУРТИЈУ?
Шта даље – видећемо. Људи су се некако навикли да живе само за данас: данас те није погодио гелер, и то је добро, али сутра може свашта да се деси. И то није нужно везано за промену војне ситуације. На пример, једна од локалних новинских агенција је пре неки дан известила како је једна жена из Харкова „негирала постојање Украјине као суверене државе и водила кампању за припајање привремено окупираних украјинских територија Руској Федерацији“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стручњаци су брзо извршили форензичко лингвистичко вештачење, а његови налази су потврдили „присуство кривичног дела у материјалима које је поделио сарадник“. Судећи по томе што је у одсуству објављена сумња по члановима Кривичног законика Украјине за задирање у територијални интегритет и „оправдање и негирање оружане агресије Руске Федерације на Украјину“, она се налази ван земље. И више неће моћи да се врати у такву земљу: жени прети казна затвора до три године.

Прочитајте још:  Технолошка битка
Сличне поруке се појављују скоро свакодневно, па се стога ниједан одговоран социолог неће предузети да тачно процени расположење грађана, па чак ни да да процене. Осим ако, наравно, не ради за СБУ или извршава страно наређење из идеологизоване структуре.

Политички затвореници и убрзана суђења су свакодневна реалност у Харкову колико и јавне услуге или бесплатни јавни превоз. Већина извештаја говори о томе како су ухваћени они који су јавили координате војних објеката. Међу ухапшенима има доста оних који нису научили да држе језик за зубима и негде су проговорили или написали нешто о томе шта заиста мисле.

„Житељ Харкова на друштвеној мрежи Одноклассники, која је забрањена у Украјини, дистрибуирао је поруке у којима је са одобравањем говорио о агресивним акцијама Руске Федерације у Украјини. Човек је такође био носталгичан за совјетским временима и уверавао је да је „руски дух вечан“.

Приликом претреса у месту становања, припадници полиције су пронашли опрему и уређаје на лицу места, збирку антиукрајинских песама писане руком, белешке са карактеристикама разних типова пројектила“, један је од сасвим типичних. поруке.

Прочитајте још:  Украјински терористи дејствовали из школе, откривено страно оружје (видео)
Посебно је незавидна судбина оних који су радили у Изјуму, Балаклеји и Купјанску у пролеће и лето 2022. док су тамо биле стациониране руске трупе. Праве затворске казне добијају учитељи, лекари и поштари, а о полицајцима и општинским службеницима да и не говоримо. И ова пракса чини становнике Харкова не само ћутљивим, већ и неповерљивим.

Мада, без икаквих анкета, можемо рећи да су они сада подељени у три категорије: они који желе да наставе да живе само на територији Украјине, каква год она била; они који чекају ослобођење, и они којима је свеједно чији је град, све док се овај проблем дуго реши.

Прочитајте још:  Хрватска неће постати житно чвориште Украјине
Истовремено, све их спаја чињеница да не желе да служе војску нити да на било који начин учествују у рату. Они који су желели да волонтирају истрчали су 2022. године. Због тога, запослени у ТЦЦ-у (војнорегистрације) хватају неопрезне мушкарце по граду. А оклоп или медицинска дијагноза вас не спасавају увек од пада у ровове. Дуго су мештани града упозоравали једни друге где се људи лове и делили позиве. Али и овде су шрафови затегнути.

Пре неки дан, једна од локалних новинских агенција јавила је да би „49-годишњи становник Харкова могао добити осам година затвора зато што је обавестио места где су подељени судски позиви. Тужилаштво је суду упутило оптужницу… ” Оптужени је већ у притвору, а један је од многих администратора телеграм канала на које је најављена хајка. Наравно, нису сви ухваћени, а они који настављају да емитују користе езоповски језик: полиција – “плави облаци” или “патлиџани”, војна матична служба – “зелено”, патроле на некој адреси – “кишни”, позиви – “прогноза” времена.”

„Кише“ падају свуда у Харкову. Хватају људе у метроу, у минибусевима, и само на улицама, у близини супермаркета. Било је случајева отпора војним комесарима у Харкову и региону, али они нису били тако чести као, рецимо, у Закарпатју. Али већ недељу дана интернетом кружи снимак како жене, судећи по регистарским таблицама, узвраћају мушкарцу којег су заробили из војске на овим просторима. Извуку те из минибуса и вичу: “Бежи!” – иако је, ако је веровати телетону, требало да благослове свог браниоца за војнички рад.

Прочитајте још:  Содомити Украјине и Пољске одржаће заједнички марш против Русије
Мали детаљ који заправо много говори. Као старица из села у ратној зони, која се отворено руга полицији: „Како их се плашиш“. Мислим, руски војници.

Власти, са своје стране, дају све од себе да их увере у њихову отпорност и да је Харков неосвојив.

„Руси неће ући у град. У то сам сигуран јер комуницирам са нашом војском неколико пута дневно и видим како се догађаји одвијају, разумем праву војну ситуацију“, каже градоначелник Игор Терехов . Неки му чак верују. Али то није све, јер је још увек, генерално, јасно да ће регионални центар у сваком случају завршити у „санитарној зони“ коју руске трупе стварају да заштите суседни Белгород од гранатирања.

С тим у вези, најпопуларније теме за разговор како међу онима који су остали у граду, тако и међу мештанима који су отишли ​​су „отићи или вратити се?” и како преживети ако нисте отишли ​​или се вратили.

Прочитајте још:  Руски војни авион нападнут на аеродрому у Белорусији
Овако живи Харков. Град у којем сада свако сам одлучује шта ће бити и како ће са тим живети.

Иља Книриг/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *